Hoe Silicon Valley een vuist maakt tegen Trump

Nu aan het lezen

Hoe Silicon Valley een vuist maakt tegen Trump

Hoe Silicon Valley een vuist maakt tegen Trump

Een grote gezamenlijke actie voordat het te laat is, dat is het statement van een massa invloedrijke figuren uit Silicon Valley. De aanleiding: de officiële nominatie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en de gevolgen hiervan voor de innovatie van de Amerikaanse techwereld.

Ramp

Afgelopen week publiceerden zo’n 145 ‘techfluencials’ zoals Steve Wozniak (Apple Inc.), Evan Williams (Twitter) en Pierre Omidyar (eBay) een online open brief op Medium richting Trump om uit te leggen waarom de inmiddels officiële presidentskandidaat van de republikeinen niet door hen wordt gesteund. Ze noemen zijn nominatie een heuse ‘ramp voor innovatie’.

De grootste kritiekpunten uit de brief: Trump is een kandidaat die actie voert op basis van schijnheiligheid, angst voor nieuwe ideeën, nieuwe mensen en een ‘fundamenteel geloof dat Amerika in zak en as zit en in verval is geraakt.’

Sunny side down

De ondernemers zien Trump als het tegenovergestelde van het zonnige optimisme dat de cultuur in Silicon Valley lijkt te definiëren, schrijft ook de Wall Street Journal.

Opvallend aan het statement is dat ‘techies’ zich normaal gesproken niet in dit soort discussies mengen, aldus Betaworks CEO John Borthwick. “Maar dat zou wel moeten en dat wordt het ook meer en meer”, zegt hij in een video tegen CNN.

Tech is zo’n pijler van cultuur en de veranderende maatschappij en dit lijkt Trump niet te begrijpen, meent hij.

Het feit dat Trump social media heel goed weet in te zetten voor zijn kandidaatschap verandert daar niets aan. Borthwick: “Het feit dat hij er erg goed in is social media te gebruiken om aandacht van de media te krijgen, betekent nog niet dat hij technologie begrijpt. Vanuit een banen en techperspectief is zijn kandidatuur een catastrofe – wat tech is de echte motor achter verandering.”

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.