'Sinterklaas op 5 december? Dat is gewoon raar' - Vance

Nu aan het lezen

‘Sinterklaas op 5 december? Dat is gewoon raar’

‘Sinterklaas op 5 december? Dat is gewoon raar’

Als Belg die in Nederland woont, heb ik mij al vaak verbaasd over de Nederlandse tradities en gewoontes. Pindakaas, fietsen naar het werk en brood als lunch vind ik allemaal goede toevoegingen aan mijn leven, maar Sinterklaas vieren op 5 december? Dat is gewoon raar.

Toen ik voor het eerst hoorde dat in Nederland Sinterklaas op een andere dag valt, viel ik bijna om van verbazing. Maar toen ik hoorde welke verschillen er nog waren tussen de Belgische en de Nederlandse manier van Sinterklaas vieren, moest ik dit gewoon delen met de wereld! Ik lijst de verschillen en gelijkenissen op om voor eens en voor altijd uit te maken wie Sinterklaas het beste viert.

1. Hoor wie klopt daar kinderen

Het eerste en grootste verschil is de datum en manier van pakjes geven. In Nederland wordt dat traditiegetrouw gevierd met een pakjesavond, waar de Pieten plots met veel kabaal op de voordeuren beginnen kloppen. Wanneer de kindjes dan naar buiten lopen staan er allemaal pakjes voor hen klaar buiten.

In België viert Sinterklaas zijn verjaardag op 6 december door in de nacht van 5 december langs te komen met cadeautjes. De meeste Belgische kinderen worden dan in de ochtend van 6 december -veel te vroeg- wakker met een huis vol pakjes.

2. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

Dit is een zin uit een liedje dat we in beide landen op dezelfde manier zingen. Na uitgebreid research ben ik er achter gekomen dat de manier van stoute kindjes straffen bij ons allebei hetzelfde is. Wie stout is gaat in de zak en mee naar Spanje, de roe is zowel in België als Nederland een uitgestorven foltermethode.

sinterklaas-pepernoten-chocolade-letters

Het lekkers waarnaar wordt verwezen in het liedje, verschilt dan weer wel in onze landen. Van pepernoten en chocolade letters had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. In België krijgen we vooral speculaas, marsepijn, mariaatjes en Nic Nac’s. Die laatste 2 zijn in België gekend onder verschillende andere namen. Mariaatjes worden bijvoorbeeld ook Onze Lieve Vrouwtjes, of schuimpjes genoemd. Nic Nac’s zijn letterkoekjes, ijsbergjes, of karolientjes (afhankelijk van waar in België je precies bent en hoe ze eruit zien).

mariaatjes-nicnacs-snoep-sinterklaas

3. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer

Het paard van Sinterklaas, waarmee hij de daken bewandelt en alle huizen afgaat om iedereen cadeautjes te bezorgen is net als in België ook een schimmel. De naam van het Nederlandse en Belgische paard is echter wel verschillend. In Nederland heet die Amerigo, terwijl die in België een iets specialere naam heeft. In België heet het paard namelijk Slecht-weer-vandaag. Dat zie je in het Vlaamse kinderprogramma over Sinterklaas, dat al sinds 1992 meegaat: ‘Dag Sinterklaasje’.

4. De mijter van de Sint

Is je bij het bovenstaande filmpje iets opgevallen, behalve de gekke naam van het paard van Sinterklaas? De Belgische Sint heeft namelijk geen kruis op zijn mijter, zoals de Nederlandse Sint. Hoewel de Sint in België ook afstamt uit het katholicisme, heeft hij hier geen directe verwijzingen naar in zijn kleding.

5. Dobbelspel en surprise

Toen ik te oud was geworden voor Sinterklaas, voelde ik me als een kindje van vijf dat zijn groentjes absoluut moet opeten. Toen mijn Nederlandse huisgenootjes vertelden dat ook grote kindjes als ik recht hebben op pakjes, in de vorm van een surprise- of dobbelspel, voelde ik mij weer een kind van vijf de dag voor Sinterklaas. Deze traditie kende ik nog niet en is vanaf nu mijn lievelingstraditie in Nederland.

6. Sinterklaasgedicht

Een andere leuke Sinterklaas-traditie die ik niet kende, is het Sinterklaasgedicht. Natuurlijk schreven wij ook een brief naar de goedheilig man en schreef die ook een mooie brief terug, maar niet in dichtvorm. Toen ik hier voor het eerst over las in het stuk van Nina, was ik meteen fan van deze creatieve traditie.

7. Sinterklaaskoeken met kaas en chocomelk

De laatste typisch Vlaamse traditie is misschien ook een typische traditie in mijn West-Vlaamse familie. In West-Vlaanderen en andere delen van Vlaanderen worden er rond 6 december namelijk altijd klaaskoeken verkocht in de bakkerijen. Dit zijn een soort zoete sandwichen in speciale vormen. In onze familie hoort hier altijd een plak kaas bij en een mok chocomelk. Geloof me, het is een verbazend lekkere combinatie.

klaaskoeken-kaas-chocomelk

22 jarige Belgische blogger living a #DutchDream. Opgegroeid met een Gameboy in de hand en een voetbal aan de voeten. Heeft de speciale gave om een serie te kunnen kijken, een sportwedstrijd te volgen en pokémon te vangen op hetzelfde moment.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.