Sla jezelf niet te gauw op de borst: dit zijn vijf fabels over groene stroom

Nu aan het lezen

Sla jezelf niet te gauw op de borst: dit zijn vijf fabels over groene stroom

Sla jezelf niet te gauw op de borst: dit zijn vijf fabels over groene stroom

Arjen Lubach fileert in Zondag met Lubach op genadeloze wijze nep-groene stroom. Wat blijkt: driekwart van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van groene stroom, maar een bizar klein percentage daarvan is daadwerkelijk opgewekt via zonnepanelen, water of windmolens.

De rest van deze groene ‘sjoemelstroom’ bestaat zelfs alleen op papier en bij de gratie van de inkoop van certificaten uit het buitenland.

Duurzame energiebronnen

Deze vorm van nep-groene stroom is toegestaan omdat er een systeem is ontwikkeld van handel in Garanties van Oorsprong (GvO’s). Handelaren kunnen certificaten door heel Europa vrij aan elkaar verkopen. Het tekort aan groene stroom in Nederland kan dus opgevangen worden door GvO’s uit het buitenland te kopen.

Het andere deel ‘groene’ energie wordt opgewekt door biomassa – gestookte, geïmporteerde houtsnippers. Een techniek die op de korte termijn juist voor méér uitstoot zorgt, schrijft ook correspondent

Hoe zit dat nou? In vijf ‘groene stroomschokken’ doet Lubach en zijn redactie uit de doeken wat waar en niet waar is in de wereld van duurzame energie.

1. Groene stroom uit je stopcontact is géén groene stroom

Overstappen op groene stroom, yes! Lekker bezig. Dat valt vies tegen: alle Nederlandse energieproducenten – dus groene en grijze stroom – leveren aan één gezamenlijk net. Wat uit je stopcontact komt, is dus altijd een mengsel van die twee.

2. Groene stroom is meestal nep

De meeste groene stroom komt uit het buitenland. Daar komt het niet alleen vandaan, maar daar blijft het ook. De stroom wordt namelijk niet doorverkocht, maar certificaten van landen met een overschot aan groene energie wél. Nederlandse energiemaatschappijen hebben op papier groene stroom, maar beschikken er dus niet over. Als je alle certificaten wegstreept is slechts 21 procent van onze groene stroom, groene stroom.

3. Niet alle energie is electriciteit

Fabrieken, treinen, gaskachels: als het gaat om het klimaat beslaat consumentenstroom slechts een klein deel in de waaier van energieverbruikers. Als je dit meeneemt in je berekening is slechts 6 procent (!) van alle energie in Nederland groen.

4. Groene energie komt niet van zon en wind

Of toch niet? Zelfs die zes procent groene stroom is bedrog, zegt Lubach gesteund door bewijsmateriaal van Radar en duurzaamheidsorganisaties. Het grootste deel van de groene energie komt niet van windmolens of zon, maar wordt opgewekt door het verbranden van bio-massa: organisch materiaal zoals boomsnippers dat we helaas veel sneller verbranden, dan dat er bijgroeit.

5. Bio-massa is niet duurzaam

In de VS worden bossen in hoog tempo gekapt om te worden verscheept naar Nederlandse kolencentrales. Dit omdat het officieel meetelt als groene energie. De CO2-uitstoot moet wel worden gemeld, maar hoeft niet worden meegeteld in milieusommen, staat in Europese afspraken. Zo telt biomassa dus als CO2-neutraal. Kwalijk, want brandhout is zelfs schadelijker dan aardgas en steenkool.

Wat kun jij doen?

Het percentage echt duurzame energie, dus afkomstig uit Nederlandse molens of wind, is slechts 2,2 procent. Het kabinet moet flink opschroeven: in 2020 heeft het namelijk beloofd op 14 procent te zitten.

Wat kunnen we doen om het klimaat te redden, niet omdat het een afspraak is maar omdat we het onszelf en de aarde zijn verschuldigd? Check om te beginnen de Groenestroomchecker. Op basis van jouw groene energieleverancier vertelt het je waar jouw stroom is geproduceerd. Is het niet afkomstig uit Nederland? Stap dan over naar een lokale leverancier. Goed voor jou, goed voor de wereld.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.