Vance

Slecht nieuws: gender gap in Nederland wordt steeds groter

Afbeelding via Unsplash

Het leek alsof we het als land goed deden wat betreft emancipatie, blijkt er toch iets mis te gaan. Hoewel ons land vorig jaar vijf plekken steeg op de lijst, zijn we dit jaar flink wat plekken gezakt op de emancipatie ranglijst.  De lijst wordt elk jaar samengesteld door het World Economic Forum (WEF), hierbij wordt alleen gekeken naar gelijkheid.

Nederland

Dit jaar staat Nederland op de 38e plek. Dat betekent dat we maar liefst 11 plekken zijn gedaald. Zoals elk jaar staan de Noord-Europese landen in de top. Met als koploper IJsland, gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek en naar de verdeling van zorgtaken en onbetaald werk tussen mannen en vrouwen. Esther de Jong, beleidsadviseur van Atria (het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis) laat aan Metronieuws weten dat ze vindt dat de Nederlandse overheid actief maatregelen moet nemen.

Ze vertelt verder dat Nederland op beide indicatoren niet goed scoort. “We denken dat de emancipatie af is, maar dat is niet het geval.” We moeten stereotypering dan ook doorbreken volgens Esther. Dat kan bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat mannen meer zorgtaken op zich nemen.

Vrouwelijke premier

Wat meespeelt is dat Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad. Verder hebben een hoop Nederlandse vrouwen deeltijdbanen en blijft hun aandeel in leidinggevende functies erg achter.

Dat zorgt ervoor dat we één van de 101 landen zijn die geen vooruitgang hebben geboekt. In totaal wordt dit onderzoek in 153 landen afgenomen. Volgens het rapport was de ongelijkheidskloof in 2018 nog 74,4 procent. Dit jaar is het gedaald naar 73,6 procent.

Gelukkig zijn er ook nog wat positieve punten te benoemen. Het onderwijs, de gezondheidszorg en de levensverwachting in ons land doet het goed.