Smartphone verpest de sfeer van een etentje - ook als-ie omgedraaid ligt

Nu aan het lezen

Smartphone verpest de sfeer van een etentje (ook als-ie omgedraaid ligt)

Smartphone verpest de sfeer van een etentje (ook als-ie omgedraaid ligt)

Je telefoon neem je natuurlijk overal mee naartoe. Maar uit het blijkt dat je smartphone de sfeer behoorlijk kan verpesten als je deze meeneemt naar een etentje. Zelfs als je de telefoon omgedraaid op tafel legt. Uit onderzoek van de British Columbia University is gebleken dat mensen die hun telefoon thuislaten, meer lol hebben tijdens een etentje. Dit komt doordat de telefoon – omgedraaid of niet – ons altijd zal afleiden.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden meer dan 300 mensen mee die uiteten gingen met vrienden en familie. De ene helft van de deelnemers moest hun telefoon op tafel houden en de andere helft niet. De mensen met de telefoon op tafel, bleken een stuk vaker afgeleid te zijn. Hierdoor beoordeelden zij de avond een halve punt lager dan de mensen die hun telefoon de hele avond niet hadden gezien.

Hoofdonderzoeker en psycholoog Elizabeth Dunn legt uit dat vooral face-to-face contact heel belangrijk is voor ons welzijn. En uit dit onderzoek kunnen we allemaal wel iets leren. Namelijk dat het wel degelijk een positief effect heeft om je telefoon in je zak of tas te laten als je met vrienden of familie bent.

Geldt niet voor iedereen

Toch geldt dit niet voor iedereen, vertelt Mischa Coster aan RTL Nieuws. Volgens haar ligt het heel erg aan de groep of soort afspraak die je hebt. Ze vertelt: “Als tieners met elkaar uiteten gaan, kan het heel goed zijn dat telefoons juist een onderdeel vormen van de sociale band en het gesprek dat plaatsvindt.”

Ze verklaard ook dat je steeds getriggerd wordt om je telefoon op te pakken als deze op tafel ligt. Hierdoor ben je dus sneller afgeleid. Daar komt bij dat het ook heel irritant kan zijn voor je gesprekspartner. Als iemand de hele tijd op zijn telefoon zit te kijken, terwijl jij een verhaal probeert te vertellen, is dat natuurlijk niet prettig. Wees er daarom van bewust dat áls je steeds op je telefoon zit, je gesprekspartner het gevoel kan krijgen dat er niet geluisterd wordt.

Je weet zelf waarschijnlijk wel het beste wanneer je even op je telefoon kunt kijken of niet. Maar wees je er wel van bewust dat het soms ook wel fijn is om eens een avondje helemaal geen telefoon erbij te pakken.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.