We zijn verslaafd aan onze smartphone en dat vreet aan ons geluk

Nu aan het lezen

We zijn niet los te weken van onze smartphone en dat vreet aan onze creativiteit

We zijn niet los te weken van onze smartphone en dat vreet aan onze creativiteit

Goede ideeën doemen op zodra je ze niet verwacht. Als je met een pollepel in de pastasaus staat te roeren, of je tenen eens goed onderwerpt aan een ‘ben ik al klaar voor de zomer’-inspectie. Ja, stress zorgt doorgaans voor effectiviteit en pressure, maar zonder die drukkende handen komen juist de mooiste dingen vrij. Precies dat concludeert Manuel Miranda, een bekende musicalster en Pulitzer-prijs winnaar uit New York.

In het stuk ‘Hooked on our smartphones‘ zegt hij: “Hét goede idee komt in moment van rust. Het komt in de douche. Wanneer je aan het schetsen bent of een puzzel aan het leggen bent met je zoontje.”

Maar hoe zeer de wereld ook overtuigd raakt van het nut van rust, lijken we precies het tegenovergestelde te doen.

‘Stay connected’

Kijk maar om je heen: met een onzichtbaar lijntje zijn onze ogen continu verbonden aan een beeldscherm. Op straat struikelend over je eigen voeten of in een restaurant waarbij je eigenlijk je tafelgenoot diep in de ogen zou moeten kijken. Een gouden moment wordt sluipend verpest door allebei éven een blik te werpen op WhatsApp en Instagram.

Je kirt vrolijk door, niks aan de hand, maar een kostbaar moment van real life quality time is voorbij gevlogen. Wat doet er dan nog echt toe, vraagt de New Yorkse therapeut Nancy Colier zich af. In haar nieuwe boek ‘The Power of Off’, beschrijft ze onze overdaad aan activiteiten en zaken die er niet echt toe doen.

Binnen en buiten haar praktijk komt ze mensen tegen die totaal zijn afgescheiden van wat écht belangrijk is. Dingen die ons gegrond, menselijk en voldaan laten voelen.

Verslaving

Het enige verschil tussen een digitale verslaving en andere gewenningen, aldus Colier, is dat smartphone-verslaving sociaal wordt geaccepteerd. Hoewel ze in haar boeken een ’30 dagen digitale detox programma’ aanraadt, heeft ze wel een paar tips waardoor we onze apparaten iets vaker links kunnen laten liggen. En niet tergend zenuwlijden zodra we maar drie keer op een dag onze socials checken.

Digitale onafhankelijkheid

  1. Start met het erkennen van hoeveel digitale consumptie je écht nodig hebt. Voor werk, of routes of het laten weten aan familieleden en geliefden dat je veilig thuis ben gekomen. Maak onderscheid met je gewoontes, het gedachteloos checken van je telefoon zonder werkelijk doel.
  2. Maak kleine veranderingen. Helemaal cold turkey je telefoon wegleggen tenzij je in nood bent, hoeft niet. Maar zorg dat je op bepaalde momenten, zoals een diner met vrienden, niet in contact komt met je device. En voeg een ding per dag toe waarbij je geen telefoon gebruikt.
  3. Word je heel bewust van wat belangrijk voor je is, wat je echt voedt en besteedt daar meer aandacht en tijd aan.

Bewustwording is, net zoals bij alle verslavingen, stap één om er vanaf te komen. Is dit nu al hét goede voornemen van 2017?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.