Intangible Goods: snacks die goed zijn voor je mentale gezondheid

Nu aan het lezen

Automaat in Sydney geeft snacks die goed zijn voor je mentale gezondheid

Automaat in Sydney geeft snacks die goed zijn voor je mentale gezondheid

In de Australische stad Sydney staat nu een automaat waar je geen snoep uit kunt halen, maar ‘snacks’ gebaseerd op je emotionele behoeften. Het gaat om een kunstwerk van Elizabeth Commandeur en Mark Starmach, genaamd Intangible Goods. Alle pakketjes zouden goed zijn voor je mentale gezondheid.

Voor chocolade en chips hoef je dus niet bij deze automaat te zijn. Nee, hier krijg je voedsel voor je geest. Een snack kost ongeveer 1,50 dollar. Iedere pakketje is ontworpen door de kunstenaars, samen met experts op het gebied van mentale gezondheid. In ieder pakketje zitten dus producten die specifiek aansluiten op emotionele behoeften.

Er zijn dan ook ‘snacks’ voor verschillende emoties. Denk bijvoorbeeld aan spontaanheid, vriendschap, moed, zekerheid, verbeelding en structuur. Natuurlijk zal een snack voor vriendschap je niet opeens een vriend geven, maar misschien vind je er wel wat tips in om een nieuwe vriend te maken.

Intangible Goods automaat

Wat je in een pakketje vind, zijn dingen als kaarten, notities, potloden en schrijfopdrachten. Op die manier moet je je emotionele gezondheid aanpakken. Dus nee, er zit geen echt eten in.

Interactief kunstwerk

“We leven in een gemeenschap waarin veelal aan de fysieke behoeften van velen van ons voldaan wordt. Maar vaak worden onze emotionele en psychologische levens verwaarloosd”, aldus Starmach.

“Met dit leuke, interactieve kunstwerk hopen we dat mensen een onverwachte manier vinden om te praten over dingen die we allemaal meer nodig hebben in onze geest, en dat we aandacht creëren voor een belangrijk doel”, voegt Commandeur toe.

De kunstenaars hopen dan ook dat de vooroordelen over je mentale gezondheid worden weggenomen met het kunstwerk. Alle opbrengsten gaan naar Australische organisaties die zich hier mee bezig houden. De automaat zelf blijft in Sydney staan tot en met 8 april.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.