Star Wars Episode IX komt veel eerder uit dan verwacht

Nu aan het lezen

Star Wars Episode IX komt veel eerder uit dan verwacht

Star Wars Episode IX komt veel eerder uit dan verwacht

De makers van Star Wars houden de vaart erin. Zat er bij de eerste trilogie in de jaren 70 en 80 steeds drie jaar tussen de films, nu ramt Disney er in 3,5 jaar een complete trilogie uit. Star Wars Episode IX komt namelijk eerder uit dan verwacht. Niet eind 2019, maar in mei 2019 kunnen we al genieten van het slotstuk van de trilogie rondom Rey en Kylo Ren.

Het eerste deel uit deze derde reeks kwam in december 2015 uit. Eind dit jaar, twee jaar later dus, kunnen we genieten van wat officieel Episode XIII is: The Last Jedi. Nog geen anderhalf jaar daarna verschijnt het sluitstuk: Episode IX, heeft Disney bekend gemaakt.

Laatste trilogie?

Over de plot is verder weinig bekend. Natuurlijk weten we nog niet eens wat er precies in The Last Jedi gaat gebeuren. Ook is het nog gissen of deze trilogie de laatste gaat zijn en het verhaal over de familie Skywalker daarmee wordt afgesloten. Daarover gaan inmiddels wel allerlei theorieën rond. Sommige fans zien steeds meer hints dat Disney het verhaal met deze trilogie echt af wil sluiten.

Hoe dan ook, sowieso geldt: als in het Star Wars-universum een verhaal wordt afgesloten, kan er jaren later altijd alsnog een nieuwe trilogie volgen. Dat is nu al twee keer gebeurd, dus waarom niet een derde keer?

Star Wars

Spin-offs

Voor fans zal er in ieder geval nog genoeg Star Wars te zien zijn de komende jaren, want – naast deze de derde trilogie – is Star Wars vorig jaar begonnen met wat de anthologyreeks wordt genoemd. Rogue One was de eerste van een reeks op zichzelf staande films waarin verschillende verhalen rond de personages en gebeurtenissen uit het hoofdverhaal (Episode I tot en met IX) worden verteld. Deze spin-offs dragen allemaal de ondertitel ‘A Star Wars Story’.

Rogue One, dat qua verhaal voorafging aan Episode IV, kwam afgelopen december uit. In mei 2018 volgt er een film over de jeugd van Han Solo. En er zouden plannen zijn om sowieso nog een derde spin-off te maken.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog genoeg mogelijkheden voor Disney om nog veel meer verhalen te gaan vertellen over de gebeurtenissen in het Star Wars-universum. Dat gebeurt al sinds de jaren 70 in de vorm van boeken. Ruim tien jaar geleden was er een animatieserie: Star Wars: Clone Wars. En sinds 2004 produceert Disney de animatieserie Star Wars Rebels, die nog steeds loopt. We zagen al wat overlap tussen die serie en Rogue One qua personages. Ook zijn er diverse games gemaakt.

Het is niet gek om te denken dat Disney uiteindelijk ook meer films gaat maken die verder afstaan van de originele trilogie en andere verhalen vertellen uit het rijke universum van Star Wars. Sommige fans kunnen niet wachten, voor andere draait Star Wars enkel om de filmtrilogieën rond de familie Skywalker. Maar één ding is zeker: een definitief einde van Star Wars gaan we zeker niet zien voorlopig. Gelukkig maar.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.