Statisch haar en schokken: met deze trucs kom je hier gemakkelijk vanaf

Nu aan het lezen

Statisch haar en schokken: met deze trucs kom je hier gemakkelijk vanaf

Statisch haar en schokken: met deze trucs kom je hier gemakkelijk vanaf

Krijg jij ook een schok van alles en iedereen dat je aanraakt? Of vliegt je haar steeds de lucht als je er met je hand doorheen gaat? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Door de kou in de winter, ben je namelijk een stuk sneller statisch geladen. En dat zorgt ervoor dat je vrijwel niets meer vast kunt pakken zonder een schok te krijgen. Lastig, maar er is iets aan te doen!

Hoe kan dit?

Je wordt statisch geladen als er isolerende materialen met elkaar in contact komen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je over je stoel zit te schuiven. Hierdoor zorgt de stof van je broek en de stoel voor wrijving en dat maakt het elektrisch geladen. Normaal gesproken gaat deze elektriciteit direct door de aarde in, maar soms lukt dat niet. Als je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals de deurknop, iemand anders of bijvoorbeeld je huisdier, ontstaat de ontlading en voel jij een schok.

De reden dat dit in de winter een stuk erger is dan in de zomer, komt vooral door de droge lucht in de winter. In de zomer is de luchtvochtigheid namelijk veel groter, en daarom heb je er in de zomer nauwelijks last van. Daarnaast zetten we in de winter meestal de verwarming aan, wat ervoor zorgt dat de lucht nog droger wordt.

Oorzaken

Toch is droge lucht niet de enige oorzaak. Want de één kan meer last van de schokken hebben dan een ander. Heb je bijvoorbeeld een droge huid? Dan is de kans groot dat jij vaker statisch geladen bent dan iemand met een vette huid.

Je kleding kan er ook voor zorgen dat je er meer last van hebt. Synthetische stoffen zorgen er namelijk meer voor dat je statisch geladen wordt dan bijvoorbeeld katoen.

Zo voorkom je het:

Ben je helemaal klaar met die schokken en durf je niets meer aan te raken of vast te pakken en word je gek van dat statisch haar? Let dan even op, want er zijn een paar simpele trucjes die ervoor zorgen dat je er minder last van hebt:

  • Spuit wat water op je kleding en haar. De watermoleculen trekken de positieve en negatieve ladingen die zich ophopen op je lichaam aan, waardoor je vrijwel geen schokken meer krijgt.
  • Draag leren zolen in plaats van rubberen. Rubberen zolen zorgen er namelijk voor dat elektrische ladingen ophopen.
  • Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème om te voorkomen dat deze uitdrogen, hierdoor ontlaadt de elektriciteit beter.
  • Stop een ijzeren speld in je broekzak. Het metaal ontlaadt en dat moet ervoor zorgen dat je geen schokjes meer krijgt als je iets aanraakt.
  • Spuit een beetje haarlak in je pet of muts, dat zorgt ervoor dat je haar minder statisch wordt.
  • Stel het wassen van je haren zo lang mogelijk uit. Als je haar wat vetter wordt, zal het ook minder snel de lucht in gaan.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.