Steeds meer mensen wisselen van beroep (en dat is helemaal niet erg)

Nu aan het lezen

Steeds meer mensen wisselen van beroep (en dat is helemaal niet erg)

Steeds meer mensen wisselen van beroep (en dat is helemaal niet erg)

Hoewel mensen vroeger járen bleven hangen bij een baas, is dat tegenwoordig wel even anders. Ik kan me niet voorstellen dat ik meer dan twintig jaar bij hetzelfde bedrijf zal werken. En velen met mij, als we naar de cijfers kijken. Want het aantal mensen dat wisselt van beroep is het afgelopen jaar weer toegenomen.

Vooral jongeren

In 2017 waren er 937.000 mensen van 15 tot 75 jaar die een ander beroep hadden dan het jaar daarvoor, meld het CBS. Dat zijn voornamelijk jongeren en hoogopgeleiden. Grappig om te zien is dat een derde van dit aantal jonger is dan 25 jaar. En dat is natuurlijk ook wel vrij logisch. Het gaat hierbij vaak als bijbaantjes die ingeruild worden voor een serieuzere baan.

Volgens het CBS is iemand die het ene jaar als vakkenvuller werkt, en het jaar daarna in de bediening van een restaurant werkt al gewisseld van beroepsklasse.

Het is dan ook wel duidelijk te zien dat er in andere leeftijdscategorieën een stuk minder gewisseld wordt in het beroep. Bij 25-45 jaar stapte 13 procent over van beroep. En bij de 45-plussers was dit slechts 6 procent.

Voordelen van wisselen

Wisselen van beroep is helemaal niet erg. Het kan je in sommige gevallen juist flink laten groeien. Want als je niet helemaal goed op je plek zit, en je salaris is nou ook niet je-van-het, dan is het toch verstandig om verder te kijken. Een paar voordelen van het wisselen van werk:

Meer kennis opdoen
Met een nieuwe baan doe je waarschijnlijk ook weer nieuwe kennis op. En dat kan heel leerzaam zijn! Vooral als je het gevoel hebt dat je ‘vastzit’ in je werk, kan het goed zijn om iets nieuws te proberen of om te zoeken naar een andere uitdaging.

Groter netwerk
Je gaat weer nieuwe mensen ontmoeten. Een groot netwerk is altijd fijn om te hebben, of dit nu om privézaken gaat of voor je werk. Er kunnen misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen uit ontstaan.

Meer zelfkennis
Door een nieuwe baan moet je jezelf weer flink gaan uitdagen. En dat zorgt ervoor dat je jezelf uiteindelijk (nog) beter gaat leren kennen. Je weet beter wat je sterktes en zwaktes zijn en groeit hierin. Misschien ontdek je nog wel een verborgen talent.

Hoger salaris
De kans is groot dat je bij een nieuwe baan ook een hoger salaris zult ontvangen. Je hebt al enige ervaring opgedaan bij je huidige baan. Dit kun je dus meenemen naar een volgende baan en op deze manier kun je uiteindelijk ook meer verdienen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.