Het is D-Day in Nederland. Morgen gaan we – hopelijk in grotere getale dan ooit – naar de stembus om de toekomst van ons leven te bepalen. Dat lees je goed. Niet de toekomst van ons land. Jouw leven.
Er is al heel veel gezegd over de campagne van de afgelopen weken. Hoe we meer jongeren naar de stembus gaan krijgen omdat ze niet stemmen. Dat Jesse Klaver een lekker ding is (en dat dat helpt, qua jongeren). Het volkslied wel of niet gezongen moet worden in de klas. Of nu de VVD of de PVV de grootste van ons land moet worden. Dat Lodewijk Asscher zijn plaats als partijleider beter aan een partijgenoot had kunnen afstaan.
Hoe alle partijen zich zo nu en dan schuldig maken aan fake news. Dat Henk Krol zijn feitjes niet op orde heeft. Klaas Dijkhoff slim is en van carnaval houdt. Jan Roos werd opgevroten en uitgespuugd door Eva Jinek. Sylvana Simons niet met Powned wil praten. Kuzu van Envato broadcast packs houdt. Ancilla van de Leest zich een keer versliep. Marianne Thieme als enige vrouw mee mocht doen aan een groot debat omdat Geert Wilders ze steevast ontloopt.
Yes, we zijn een heleboel wijzer geworden de afgelopen weken. Behalve de zaken waar het echt om draait. De zaken die voor elke individuele Nederlander verschillend zijn.
Waar het echt om gaat
Ben je student? Dan wil je betere docenten, betere lessen en een betere voorbereiding op een mooie carrière. En ja, daar heb je recht op, jullie zijn namelijk knetter belangrijk voor ons land. Ben je een jonge ouder? Dan wil je dat je zoon en dochter later precies dezelfde kansen hebben om premier, prof-voetballer of leraar te worden. En dat onze maatschappij een weerspiegeling van die gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is.
Heb je een migratieachtergrond? Dan wil je dat er eindelijk eens een keer normaal wordt gedaan, omdat je je hier op dit moment net zo min thuis voelt als in het land waar je roots liggen. Al Gore’s film gezien? Dan vraag je je af waarom niet álle partijen zich op dit moment serieus druk gaan maken over een klimaatplan voor de komende 30 jaar, omdat dát de grootste uitdaging van onze generatie is.
LGBT-jongere in ons ‘liberale’ landje? Vertel dat maar aan de pubers die dagelijks slachtoffer zijn van cyberpesten. Hardwerkende ondernemer? Dan zou je willen dat de linkse partijen een weekje met je kwamen ruilen om zelf te ervaren hoeveel stress en tegenwind nog meer inflexibele regels jou elke dag opleveren. Net 50? Sja, langer doorwerken geen probleem, maar heb je over 10 jaar nog wel een baan als de robotisering in dit tempo doorgaat?
En daarom is er maar één oplossing: Stem vandaag op iemand zoals jijzelf.
Ongeacht de partij van jouw voorkeur: kies voor iemand die net als jij een vrouw is. Die uit dezelfde stad of provincie komt als waar jij woont. Die jouw leeftijd heeft. Jouw geloof. Jouw seksuele voorkeur. Jouw overtuiging. Stem op iemand die weet hoe het is om net als jij te zijn. Omdat het de enige manier is om een Tweede Kamer te realiseren die écht een weerspiegeling is van onze maatschappij. De enige manier om de score recht te trekken en al onze verschillende kwaliteiten ten volste te benutten.
Zo ziet ons land er niet uit
Door een voorkeurstem uit te brengen op iemand waarin je je herkent, zorg je er voor dat mensen van jouw geslacht, achtergrond, leeftijd of regio een grotere kans maken om in de Tweede Kamer te komen. En dat is hard nodig: Op dit moment is slechts 38% van de Tweede Kamer vrouw, en amper 8% van allochtone afkomst. Zo ziet ons land er niet uit, en zo zou ons bestuur er dus ook niet uit moeten zien.
Stem daarom op iemand zoals jijzelf. En mocht je onverhoopt een blanke heteroman zijn, dan mag je best je steentje bijdragen aan een representatievere volksvertegenwoordiging door ook een voorkeurstem op iemand van een politieke minderheid uit te brengen. Wie voor diversiteit in de samenleving is, zal er eerst voor moeten zorgen dat ons land ook door een diverse groep mensen bestuurt wordt.
Wil je meer weten over hoe jouw voorkeursstem vandaag een verschil kan maken? Het Parool heeft een goed stuk geschreven over hoe je met behulp van voorkeursstemmen bijvoorbeeld meer vrouwen de Kamer in kunt stemmen. En in dit stuk van Nina lees je hoe het nou precies zit met het aantal vrouwen, jongeren, ouderen en allochtonen bij de diverse politieke partijen. Vooral even lezen dus voordat je straks naar de stembus gaat.
En vergeet niet: Wat er ook gebeurt vandaag, morgen draait de wereld gewoon door. Maar hopelijk wel een stukje diverser.