Stemacteur stopt: is dit het einde van Apu in The Simpsons?

Nu aan het lezen

Stemacteur stopt: is dit het einde van Apu in The Simpsons?

Stemacteur stopt: is dit het einde van Apu in The Simpsons?

Comedian Hari Kondabolu liet twee jaar geleden behoorlijk wat stof opwaaien met zijn documentaire The Problem with Apu. Daarin zette hij uiteen wat het probleem is met het personage Apu in The Simpsons. Sindsdien is er een felle discussie over het karakter, waar nu het hoogtepunt van is bereikt. Stemacteur Hank Azaria zegt namelijk tegen Slashfilm dat hij stopt met het inspreken van Apu.

Voor wie hem niet kent: Apu is de manager van de Kwik-E-Mart en heeft een Indiase afkomst. In de serie heeft hij een dik accent en er worden regelmatig grappen gemaakt die gerelateerd zijn aan de afkomst van Apu.

Maar lang niet iedereen vindt dat dus grappig. In 2018 verscheen de documentaire The problem with Apu, waarna er een discussie oplaaide over het karakter. Er verscheen zelfs een aflevering van The Simpsons specifiek over die discussie: No Good Read Goes Unpunished.

Hank Azaria, die de stem van Apu inspreekt in The Simpsons, zei eerder al dat hij de rol op zou willen geven. Maar het lot van Apu bleef lange tijd onduidelijk. Er waren geruchten dat Apu langzaamaan ging verdwijnen, maar showrunner Jean ontkende dat. Groening zei zelfs dat Azaria nooit gezegd had dat hij wilde stoppen met Apu.

Verdwijnt Apu uit The Simpsons?

Maar Azaria geeft nu dus zelf wat inzicht in wat er mogelijk gaat gebeuren. In een interview met Slashfilm zegt hij dat hij de stem niet langer inspreekt. “Het enige wat je moet weten is dat ik de stem niet meer doe, tenzij er een manier is om het te veranderen”, aldus Azaria.

Maar wat gaat er nu gebeuren? Er zijn diverse mogelijkheden. Zo is er een grote kans dat Apu wel in The Simpsons blijft. Groening heeft gezegd dat dit het geval is. Dit kan bijvoorbeeld door de stem van Apu te vervangen, bijvoorbeeld door iemand die echt uit India komt. Dan is het accent in ieder geval echt en geen grap meer.

Een andere optie is dat Apu een heel andere stem krijgt en The Simpsons er een grap over maakt. Maar wat het precies wordt, is onduidelijk. Azaria zelf weet het in ieder geval niet. “Dat is aan hen en ze hebben het nog niet besloten. Het enige waar we het over eens zijn is dat ik de stem niet meer doe.”

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.