Taco Trucks op iedere straathoek tijdens Amerikaanse verkiezingen

Nu aan het lezen

Stembiljet, potlood en taco: Taco Trucks op iedere straathoek tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen

Stembiljet, potlood en taco: Taco Trucks op iedere straathoek tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen

Burgers van de Verenigde Staten die op 8 november naar de stembus gaan, kunnen hun voorkeur voor de nieuwe president wellicht gaan uitspreken met een taco in hun hand. Daarmee komt een uitspraak van de leider van Latinos For Trump, een organisatie van Trump-steunende latino’s en hispanics, keihard terug in zijn gezicht.

Even terug naar begin deze maand. De leider van Latinos For Trump, Marco Gutierrez, zei toen tijdens een interview op televisie dat het immigratiebeleid aangepast moet worden. Hij noemde als argument dat de cultuur van latino’s ‘erg dominant’ is en erkende dat er ook problemen mee waren. Als het beleid niet wordt aangepast, krijg je ‘taco trucks on every corner’, waarschuwde hij.

De uitspraak zorgde al voor reacties die Gutierrez waarschijnlijk niet had voorzien. Schijnbaar is de gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten nogal dol op taco’s. Tegenstanders van een strenger immigratiebeleid pakten de uitspraak dan ook op als een welkom toekomstscenario.

Uitdaging

Maar de US Hispanic Chamber of Commerce (USHCC), een organisatie voor latino ondernemers, zien de uitspraak als een uitdaging. De organisatie wil de nachtmerrie van Gutierrez nu werkelijkheid maken door op de dag van de verkiezingen, 8 november, overal tacotrucks neer te zetten: Guac the Vote.

“De tacotruck is geen symbool van Mexicanen of hispanics'” zegt een woordvoerder van de USHCC tegen CNN. “Het is een Amerikaans symbool.” De organisatie hoopt over twee maanden genoeg eigenaren van trucks gemotiveerd te hebben om hun taco’s bij de stembureaus te gaan verkopen.

Tot die tijd moeten de tacotrucks ook een plek worden waar je je als stemgerechtigde kunt registeren om op 8 november een stem uit te brengen. Taco’s en democratie, baby!

Stan (21) is redacteur bij Vance.nl en woont in Hilversum. Hij leeft op media, leest en schrijft graag en verkondigt het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.