De Stembus is overrompeld door alle steun en aandacht die ze krijgen - Vance

Nu aan het lezen

De Stembus is overrompeld door alle steun en aandacht die ze krijgen

De Stembus is overrompeld door alle steun en aandacht die ze krijgen

De initiatiefnemers van De Stembus, een collectief dat jongeren wil overtuigen om te gaan stemmen, worden overladen door e-mails, belletjes en tweets. Drie dagen geleden begon de actie op Twitter en inmiddels heeft het account al iets meer body gekregen door het Twitter-ei te vervangen met een fatsoenlijk logo. Overigens gemaakt door vrijwilligers waarvan er al 400 zich hebben aangemeld.

Student Rutger de Quay, één van de oprichters, heeft niet eens tijd om naar school te gaan vandaag. “Dat doe ik morgen wel weer”, vertelt hij. Maandagavond had de groep hun eerste vergadering om de koppen eens bij elkaar te steken. “Deze massale steun en media-aandacht hadden we van te voren totaal niet verwacht. De strekking van de vergadering was dan ook vooral hoe we deze actie precies gaan aanpakken.”

Partners

De mailbox wordt overspoeld met e-mails van mensen die hun hulp aanbieden. Op dit moment is De Stembus vooral op zoek naar partners die een handje kunnen helpen met het waarmaken van de actie. De bedoeling is uiteindelijk dat er daadwerkelijk een ‘stembus’ komt die naar mbo, hbo en universitaire opleidingen rijdt.

“In totaal zijn er al vier bussen aangeboden, onder andere door politieke partij D66, waarmee we langs scholen kunnen rijden en jongeren kunnen overtuigen om te gaan stemmen. Wanneer dit gaat plaatsvinden en wie er gaat spreken op die scholen is nog compleet onduidelijk”, vertelt De Quay.

Bovendien zijn de partners hard nodig. “Velen van ons zijn nog student of hebben een vaste baan, dus als we het goed willen doen, moeten we wel een partner in de armen nemen.” Wat betreft media-aandacht is het collectief al benaderd door alle drie de grote talkshows van de avond (DWDD, Jinek en RTL Late Night red.). “We moeten nog kiezen bij wie we aanschuiven vanavond.” Die luxe heeft de Twitter-beweging dus al. Twee uur nadat ik sprak maakte De Stembus bekend dat ze aanschuiven bij De Wereld Draait Door vanavond.

Hofman als boegbeeld

Tim Hofman is natuurlijk het perfecte boegbeeld voor deze actie. Met een immense achterban aan jongeren is Hofman de uitgelezen kandidaat om het gezicht te worden van de actie. “Ik kan jullie verzekeren dat ik tot de verkiezingen blijf roepen dat jongeren moeten stemmen”, zegt de presentator in een radio uitzending op NPO Radio 1 vandaag.

Jesse Klaver van GroenLinks sprak ook in de radio uitzending en zei dat hij de actie ‘een uitstekend idee’ vindt. “Je moet gaan stemmen, en je ziet wat er gebeurt als je het niet doet. In het Verenigd Koninkrijk is de Brexit eruit voortgekomen en mensen vroegen de volgende dag zich af wat er was gebeurd. Ja, je bent niet gaan stemmen. Je kunt ook een Trump krijgen”, zegt de GroenLinks-lijsttrekker. “Deze Twitter-beweging is de kracht van democratie: burgers die zich verenigen en samen andere mensen naar de stembus proberen te krijgen.”

Hofman zei heel terecht tegen de partijleider dat politici ook politiek moet bedrijven naar jonge mensen toe en niet alleen naar het volk. “Jij, Jesse, moet ons laten voelen dat we stemrecht hebben en dat we moeten gaan stemmen, want anders krijgen we inderdaad een Trump. Zorg dat wij een reden hebben om te stemmen en dat het helder is wat jullie willen”, zegt Hofman op Radio 1.

Like Vance op Facebook

Kortom: we kunnen zeggen dat De Stembus 2017 nu al de grootste Twitter-beweging van ons land is dit jaar met de meeste aandacht vanuit medialand en de politiek. Maar het echte werk om jongeren daadwerkelijk naar de stembussen te krijgen in maart moet nog beginnen.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.