Stemdan.nl legt je in 7 vragen uit wat stemmen nu eigenlijk inhoudt

Nu aan het lezen

De website Stemdan.nl legt je in 7 vragen uit wat stemmen nu eigenlijk inhoudt

De website Stemdan.nl legt je in 7 vragen uit wat stemmen nu eigenlijk inhoudt

Nog precies vier weken dan gaan we naar de stembus. En hoe dichter bij 15 maart, hoe meer initiatieven er ontstaan om zoveel mogelijk mensen te motiveren om te gaan stemmen. Met name de jongeren. Naast De Stembus en Jongeren Kieswijzer is nu ook Stemdan.nl tot stand gekomen. Een website die aan de hand van zeven vragen uitlegt wat je moet weten over stemmen.

Initiatiefnemer Niek Dekker zegt dat Stemdan.nl een goede aanvulling is op de al bestaande initiatieven. “De Stembus van onder andere Tim Hofman is er om jongeren aan te sporen om te gaan stemmen en als jongeren dan zover zijn om te gaan stemmen, zijn wij er om ze uit te leggen hoe dit moet”, aldus Dekker.

‘Waar kan ik stemmen?’

Het idee van de website is twee weken geleden ontstaan in een groep vrienden uit de randstad. “Allemaal mensen uit de creatieve industrie.” Samen zijn zij gaan denken hoe je veelvoorkomende vragen op een simpele manier kunt beantwoorden.

“Vragen als waar kan ik een stempas krijgen of wat als ik zelf niet kan stemmen op 15 maart worden beantwoord met een korte uitleg. Een soort how to concept”, vertelt Dekker.

Belang

Volgens Dekker hebben meeste jongeren geen idee wat het nut is van stemmen en zijn vooral geïntimideerd dat zij mogen stemmen. “Ondertussen hebben jongeren geen idee hoe ze dit doen en schamen zich misschien hier wel voor. Stemdan.nl is een goede uitkomst voor hen en zo halen we die intimidatie weg”, zegt de initiatiefnemer.

Op dit moment is Stemdan.nl in contact met andere partijen en initiatieven om te zoeken naar eventuele samenwerking. “Alle initiatieven die er nu zijn omtrent de verkiezingen versterken elkaar juist, we hebben allemaal hetzelfde doel en zijn absoluut geen concurrentie van elkaar”, vertelt Dekker.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.