Heb je het gevoel vaak in een stressmode te staan door de meldingen op je telefoon? Je bent zeker niet de enige. Maar liefst 71 procent van de Nederlanders ervaart stress door binnenkomende meldingen van berichtjes, nieuwsupdates, emails of herinneringen. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard.
Het onderzoek werd gehouden onder 1094 Nederlanders van 18 tot 60 jaar. Bijzonder om te zien is dat een hoop mensen het gevoel hebben dat zij constant ‘aan’ moeten staan. Dit komt voornamelijk door alle meldingen die op hun telefoon binnenkomen.
Stress door meldingen
Al die meldingen in combinatie met het gevoel constant aan te moeten staan, blijken grote stressveroorzakers te zijn. Op nummer één staat de meldingen van groepsapps, gevolgd door meldingen van apps die nauwelijks gebruikt worden. Opmerkelijk is dat een hoop mensen aangeven dat ze de rode bolletjes als stressvoller ervaren dan het vangen van een spin.
Fantoommelding
Ooit het idee gehad dat je een melding op je telefoon binnenkreeg, terwijl dit helemaal niet het geval was? Je bent niet de enige. Maar liefst 74 procent van de ondervraagden heeft wel eens last van deze zogenoemde ‘fantoommeldingen’. Interessant om te zien is dat het grootste deel van de mensen die hier geen last van hebben, 50-plus is.
Volgens stresssocioloog Suzan Kuijsten is het niet gek dat we stress krijgen van de meldingen. “Al die meldingen en het gevoel altijd en overal bereikbaar te zijn óf te moeten reageren, activeren het stresssysteem. Ons brein heeft af en toe rust nodig”, legt zij uit aan RTL Nieuws.
Haar advies is dan ook vrij simpel: neem af en toe eens vakantie van je telefoon. Een goede tip, want je pakt je telefoon vaak automatisch op zodra je een momentje ‘niets’ te doen hebt. Wanneer je staat te wachten bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we nog de gouden tip om meldingen gewoon helemaal uit te zetten. Van WhatsApp bijvoorbeeld: zo lees je alleen de berichten wanneer jij daar zin én tijd voor hebt, in plaats van de hele dag door.