Het succes van Netflix films en series wordt op deze manier gemeten

Nu aan het lezen

Het succes van Netflix films en series wordt op deze manier gemeten

Het succes van Netflix films en series wordt op deze manier gemeten

Als een serie of film op Netflix als ‘één van de meest succesvolste’ wordt gezien, hoe zit dat dan eigenlijk? Het is voor vrijwel niemand echt duidelijk wanneer een film of serie succesvol is of niet. Eindelijk heeft Netflix hier meer over bekend gemaakt. Het heeft namelijk alles te maken met ‘starters’, ‘kijkers’ en ‘voltooiers’.

Het onderzoekscomité van het Britse parlement doet onderzoek naar de invloed van streamingsdiensten op de publieke omroep. De streamingdienst heeft nu deels uitgelegd hoe zij de berekeningen doorvoeren en wanneer iets als ‘bekeken’ wordt bestempeld.

Metingen

Het blijkt dat Netflix meet met drie verschillende metingen. Dat zijn ‘starters’: ofwel huishoudens die twee minuten van een film of aflevering bekijken.

Hierna komen de ‘kijkers’: dit zijn huishoudens die 70 procent van een film bekijken óf minstens één aflevering van een serie. Dit aantal kijkers wordt in de meeste gevallen gedeeld wanneer er records worden verbroken.

Tot slot zijn er de ‘completers’ of ‘voltooiers’: huishoudens die 90 procent van een film bekijken of een heel seizoen van een serie. De cijfers van de starters en voltooiers zijn het belangrijkst voor Netflix. De balans hiervan wordt na de eerste zeven dagen nadat een film of serie is verschenen opgemaakt. Daarna nog eens na 28 dagen.

Kritiek

Niet iedereen is het eens met deze meetmethode van Netflix, met name de makers van series en films die op het platform verschijnen. Netflix gebruikt namelijk zijn eigen kijkcijfers om te bepalen of een serie een vervolg krijgt of niet, maar deze precieze berekening houdt Netflix voor zichzelf.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.