Succesvol acteur Rutger Hauer is op 75-jarige leeftijd overleden

Nu aan het lezen

Succesvol acteur Rutger Hauer is op 75-jarige leeftijd overleden

Succesvol acteur Rutger Hauer is op 75-jarige leeftijd overleden

De kans is groot dat je hem wel eens gezien hebt in een film of serie: Rutger Hauer. Hij speelde bijvoorbeeld in Floris, Turks Fruit, Blade Runner, Batman Begins, De Heinekenontvoering en nog tientallen andere films en series. Hauer was internationaal gezien dan ook de meest succesvolle acteur van Nederland. Vorige week overleed hij op 75-jarige leeftijd, meldt RTL Nieuws.

Hauer is al sinds eind jaren zestig bezig met zijn acteercarrière. Hij begon in het theater met stukken van onder meer Shakespeare. In 1969 kwam hij voor het eerst op een scherm, met zijn hoofdrol in de serie Floris. Dat was al een groot succes, maar in 1973 werd hij echt beroemd met Turks Fruit.

Naar Hollywood

Het was echter Soldaat van Oranje uit 1977 wat misschien wel de grootste doorbraak was voor de blonde Nederlander. Dat was namelijk hetgeen waarmee hij ook in Hollywood opviel. En zo ging hij naar het buitenland, om een glansrijke carrière op te zetten.

Hauer heeft volgens IMDb namelijk 172 rollen op zijn naam staan, en het overgrote deel daarvan is niet Nederlands. Hij verscheen niet alleen in Blade Runner, maar ook in The Hitcher, Nighthawks, Escape from Sobibor (waar hij een Golden Globe voor kreeg) en Sin City.

Dat zijn dus behoorlijk wat grote rollen. Maar Hauer ging misschien wel vaker voor de kleinere rol, voor de budget-film. En hij hield van het spelen van schurken en psychopaten. Hij speelde nazi’s en vampiers – onder meer in Dracula III – en ook een B-film was hem niet vreemd.

Goede doelen

Hauer was niet alleen bezig met films en series. Hij zette zich ook in voor allerlei doelen. Hij was actief voor het Rode Kruis, het Aidsfonds en zette zelfs een eigen non-profit op waarmee hij kinderen en zwangere vrouwen met aids of hiv hielp.

Ook had Hauer een eigen filmschool genaamd Rutger Hauer Film Factory. Daar begeleidde hij zelf nieuw filmtalent. Ook startte hij een masterclass voor jonge talenten op het International Filmfestival Rotterdam.

En als kers op de taart schreef Hauer ook nog eens een autobiografie.

Overlijden in Friesland

Hauer heeft een groot deel van zijn leven in Friesland gewoond, samen me zijn vrouw Ineke Hauer-Ten Cate. De twee waren maar liefst vijftig jaar samen.

Het was ook Friesland waar Hauer op 19 juli na een kort ziektebed overleed. Gisteren was de uitvaart voor de acteur, die in besloten kring plaatsvond. Hauer werd 75 jaar oud.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.