Het toppunt van nostalgie: De originele Tamagotchi is terug!

Nu aan het lezen

Het toppunt van nostalgie: De originele Tamagotchi is terug!

Het toppunt van nostalgie: De originele Tamagotchi is terug!

Het was een kortstondige verslaving toen ik in groep 8 zat. En niet alleen bij mij, maar bij meer dan de helft van mijn klas. Stiekem onder je tafel op de kleine knopjes drukken en hopen dat de meester het niet zag. En vooral zorgen dat hij niet per ongeluk ging piepen. De Tamagotchi. Eén van de vele hypes uit de jaren 90, die ook regelmatig weer opduikt als mensen nostalgisch terugblikken op dit decennium.

En zoals je weet komt uiteindelijk alles terug. Kijk maar naar de huidige mode. Daarin zie je veel dingen terug die in de 90s hip waren, we tien jaar later lachwekkend vonden en nu weer gewoon dragen. De Nintendo Classic Mini, met alle games van weleer, was afgelopen najaar in no-time uitverkocht.

Of wat dacht je van Beauty and the Beast? De film met Emma Watson in de hoofdrol was een stuk minder interessant als het geen remake was van een tekenfilm die bepalend was voor de jeugd van een hele generatie. En dan is er natuurlijk de Nokia 3310. Die komt officieel natuurlijk uit de 00s, maar zijn herintroductie riep begin dit jaar massaal nostalgische gevoelens op.

Tamagotchi

En nu komt -uiteraard- de Tamagotchi terug. Arjen Lubach gaf onbewust het voorzetje al met zijn Kamergotchi, waardoor we het verslavende gevoel van het voeden van stompzinnige politicus beestje alweer helemaal terughebben. Het is overigens niet de eerste keer dat de Tamagotchi terugkeert. In 2008 werd het ook al geprobeerd, maar dat was zo’n tien jaar na de release van het origineel. Dat was net iets te snel om de nostalgie van een generatie aan te spreken. Wat dat betreft is de timing nu veel beter.

De nieuwe Tamagotchi is trouwens wel net iets anders dan het origineel. Het is nog steeds een eivormige sleutelhanger met kleine knopjes, alleen hij is een stuk kleiner gemaakt. Verwacht echter geen hip OLED-display. De nieuwe Tamagotchi bevat een zelfde soort crappy blokkerig zwartwit-scherm als destijds. Goed voor de nostalgische beleving (je beestje ziet er echt precies zo uit als in de 90s) en waarschijnlijk ook voor de portemonnee van de makers.

De Tamagotchi is helaas op dit moment enkel in thuisland Japan te koop voor zo’n 13 euro. Dus mocht je er één willen hebben, dan zul je wel wat moeite moeten doen. Hopelijk is er een slimme handelaar die ze online gaat verkopen in Nederland. Tot die tijd moeten we het doen met de officiële smartphone-app.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.