Tech Thursday: Hoe word ik minder afgeleid door mijn apps?

Nu aan het lezen

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word afgeleid door mijn apps?

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word afgeleid door mijn apps?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Smartphones hebben ons leven voorgoed veranderd. Veelal in positieve zin, maar het leidt ons ook steeds meer af. 4,5 miljoen smartphone-gebruikers wereldwijd pakken namelijk gemiddeld 52 keer op één dag hun telefoon, blijkt uit data van de NOS. Dat zijn maar liefst 60 dagen per jaar! Natuurlijk kun je veel leukere dingen doen met je tijd, dan steeds naar je digitale metgezel te kijken. Hoe voorkom je tijdverspilling op je telefoon?

1. Download nóg een app

Geloof het of niet, maar een manier om minder afgeleid te worden door je apps is door nóg een app te downloaden. Er zijn namelijk diverse apps die je helpen om minder afgeleid te raken door sociale media en nieuwsapps.

Een voorbeeld is offtime, die voor iOS en Android te downloaden is. Deze app blokkeert andere apps als Facebook en spelletjes. Ook filtert het je communicatie, op basis van een vooraf ingesteld profiel. Wil je bijvoorbeeld even ongestoorde tijd voor je familie maken? Dan zorgt de app er voor dat je geen notificaties van sociale media krijgt, maar nog wel telefoontjes van bepaalde mensen. Andere opties zijn bijvoorbeeld voor werk en tijd voor jezelf.

smartphone

Een andere optie is de app Moment. Deze app volgt hoe vaak jij je telefoon gebruikt en laat je een eigen dagelijks limiet instellen. Zit je dan meer dan de bijvoorbeeld vooraf ingestelde vier uur met je telefoon te spelen, dan krijg je hier een notificatie van.

Het is bovendien zelfs mogelijk om in te stellen dat de app je ‘dwingt’ om je telefoon neer te leggen. Dit doet de app door je scherm vol te zetten met vervelende alarmen als je te lang op je telefoon zit.

2. Blokkeer je notificaties

Word je helemaal gek van al die berichten van sociale media? Dan kun je natuurlijk even in de betreffende app kijken of je kunt aangeven waar je wel en geen notificaties van krijgt. Dit staat vaak bij de instellingen.

Een andere optie is notificaties voor bepaalde apps helemaal uitzetten. Op iOS doe je dit door naar ‘instellingen’ te gaan en vervolgens naar ‘berichtgeving’. Kies hier een app waar je de notificaties van wilt aanpassen. Wil je geen meldingen meer ontvangen, dan zet je ‘Sta berichtgeving toe’ uit.

Wil je alleen stille meldingen ontvangen, dan kun je bij ‘Meldingsstijl indien ontgrendeld’ aangeven dat je ‘geen’ meldingen wilt zien. De schakelaars ‘Geluiden’ en ‘Op toegangsscherm’ kun je ook uitzetten. Hierdoor zie je alleen nog een onopvallend cijfertje op het app-icoon die aangeeft dat er nieuwe meldingen zijn. Ook dit kun je nog zelf aan- of uitzetten.

Op Android werkt het ietsjes anders. Ook hier ga je naar ‘instellingen’. Daarna klik je op ‘Apps en notificaties’. Klik vervolgens op de app waar je de notificaties uit van wilt zetten. In het volgende scherm staat een optie ‘App notificaties’. Klik daar op en je ziet allerlei opties waar je zelf mee kunt spelen.

3. Niet storen

Wil je je notificaties alleen tijdelijk uitzetten, zonder hiervoor een app te hoeven downloaden? Dan kun je er voor kiezen om je telefoon op ‘Niet storen’ te zetten. Daardoor worden notificaties tijdelijk geblokkeerd. Let wel: telefoontjes hoor je dan vaak ook niet meer.

Op iOS kan dit door naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Berichtgeving’ te gaan. Vanuit daar klik je op ‘Niet storen’. Hierbij kun je een tijdsperiode instellen, bijvoorbeeld tussen 11:00 en 14:00. Na die periode gaan de notificaties automatisch weer aan.

Je kunt ‘Niet storen’ ook inschakelen via het bedieningspaneel, door van onder naar boven te vegen op je scherm.

Smartphone Apps

Op Android is de functie vergelijkbaar. Ga naar ‘instellingen’ en dan naar ‘geluid’. Hier staat een optie ‘Voorkeuren voor niet storen’. Klik er op en je krijgt diverse opties te zien. Hier kun je aangeven welke notificaties wel mogen verschijnen, en automatische regels instellen. Je kunt standaard aangeven dat je doordeweeks ‘s avonds niet gestoord wordt. Hierbij kun je zelf de dagen aangeven en de tijden.

Bij Android heb je ook de optie om je volumeknop naar beneden ingedrukt te houden. Daardoor wordt ‘niet storen’ ook ingeschakeld. Dit schakel je weer uit door je volume weer omhoog te zetten.

4. Telefoon wegleggen

De meest eenvoudige optie om minder afgeleid te raken door al die apps op je telefoon, is natuurlijk door je telefoon gewoon eens weg te leggen. Zet hem voor een avondje uit, bijvoorbeeld als je bij vriendinnen bent, en laat de boel even de boel. Dat kan heel bevrijdend werken!

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.