Teen Vogue komt met artikel over je 'beste zomervagina ever' en het internet is niet te stoppen - Vance

Nu aan het lezen

Teen Vogue komt met artikel over je ‘beste zomervagina ever’ en het internet is niet te stoppen

Teen Vogue komt met artikel over je ‘beste zomervagina ever’ en het internet is niet te stoppen

Teen Vogue kwam er dit weekend achter dat het internet geen genade kent voor achterhaalde artikelen. Vooral als die gaan over het ‘zonneklaar’ maken van je vagina. Het gaat om een controversiële tweet die verwijst naar een artikel uit 2017. Het luidt: How to Get Your Best Summer Vagina Ever.

De toon van het artikel (How to Keep Your Vagina Healthy All Summer) past niet bij de rest van Teen Vogues aanbod. Het tienerblad wist zich de afgelopen jaren te ontwikkelen tot serieus journalistiek platform. Het stelt zaken aan de kaak zoals diversiteit en seksisme.

Als een van de weinige Amerikaanse media sprak het tijdens racistische demonstraties in Charlottesville uit over raciale ongelijkheid. Centraal stond de kritiek over de benaming van witte misdadigers, veelal geen terrorist genoemd maar radicaal of verward.

Zomervagina’s

Maar nu dan opeens een tweet over gezonde zomervagina’s. What on earth?! moeten lezers hebben gedacht. Waar komt dit vandaan, en sterker nog: waar leidt deze clickbait-kop naartoe? Het antwoord is een artikel over de gevolgen van zomerleed – zon, zee en zweet – voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Enkele deskundigen doen hun zegje en er volgt een opsomming van zaken waar je op moet letten inzake vrouwelijke hygiëne. We lezen natte badpakken en een verhoog risico op zandresten, dat soort zaken.

Klinkt betrouwbaar. Maar hoewel de inhoud oké lijkt, is het volgens de Amerikaanse gynaecologe Jen Gunter niet alleen de kop maar juist het artikel zelf dat het schadelijkst is voor jonge vrouwelijke lezers. Ze weerlegt de claim dat je in de zomer extra zorg moet hebben voor je vagina en haalt elke ‘tip’ onderuit. “Vaginale verwaarlozing is niet een ding. Vagina’s functioneren prima in elk seizoen. Echt waar. Ik beheer een kliniek voor vulvavaginale stoornissen en wij hebben het niet drukker wanneer de temperatuur stijgt.”

Een flinke misser van Teen Vogue dus. Rest ons heel hard te lachen om dit staaltje pseudo-gezondheidsjournalistiek. Lees mee met de meest hilarische reacties over Teen Vogue zomervagina’s (en waarom die van afgelopen seizoen niet afdoende is).

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.