Telefoongebruik achter het stuur sneller beboet dankzij nieuwe camera's

Nu aan het lezen

Telefoongebruik achter het stuur sneller beboet dankzij nieuwe camera’s

Telefoongebruik achter het stuur sneller beboet dankzij nieuwe camera’s

Wel eens even snel een appje verstuurd terwijl je aan het rijden bent? Telefoongebruik achter het stuur is vrij onhandig, een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Wie vanaf nu nog zijn telefoon tijdens het rijden gebruikt, heeft een veel grotere kans om gepakt te worden. De politie maakt namelijk gebruik van nieuwe camera’s om telefoongebruik achter het stuur eerder te kunnen beboeten.

En deze camera’s blijken goed te werken. Binnen één uur werden er al 11 boetes uitgedeeld. Deze zijn trouwens niet mis, want voor telefoongebruik achter het stuur krijg je tegenwoordig een boete van 240 euro. Deze krijg je alleen wanneer je een telefoon, tablet of navigatiesysteem in de hand hebt. Als deze in een houder zit, is er niets aan de hand.

Camera’s

Op dit moment staan er twee camera’s in Nederland, maar de politie is nog aan het testen waar ze de camera’s neer willen zetten. De politie gaat op zoek naar goede plekken waar je goed zicht op de weg hebt.

Als je gefotografeerd bent, dan bekijkt een agent of je daadwerkelijk schuldig bent aan het telefoongebruik in de auto of niet. Als dit niet het geval is, dan wordt de foto verwijderd. Is het wel zo, dan wordt het beeld doorgestuurd naar Centraal Justitieel Incassobureau en krijg je een boete. De foto wordt hier 5 jaar bewaard en wordt daarna verwijderd.

Maatschappelijke verandering

Wendy Gehrmann, woordvoerder van de korpsleiding, vertelt dat ze hiermee het gedrag van mensen aan willen passen. “Alcohol drinken en daarna achter het stuur stappen is onder andere dankzij de Bob-campagne maatschappelijk niet meer aanvaardbaar. We hopen dat dit ook met het telefoongebruik achter het stuur gebeurt”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.