Welkom in The Wing: een flexwerkplek die voelt als huis voor vrouwen

Nu aan het lezen

Welkom in The Wing: een flexwerkplek bedoeld voor vrouwen

Welkom in The Wing: een flexwerkplek bedoeld voor vrouwen

Toegegeven, toen ik een artikel las over een werkplek in New York City bedoeld voor alléén vrouwen, stonden mijn gendergelijkheidsharen direct overeind. Waarom is dit immers nodig?

Na het lezen over The Wing, een concept dat schippert tussen ‘flexkantoor’ en ‘plek om thuis te komen in de hectiek van de stad’, weet ik meer en beter waarom deze ‘safespace’ een fijn toevluchtsoord is voor iedereen, maar misschien nóg meer voor vrouwen.

Toevluchtsoord

Oprichter Audrey Gelman (best buddies met Girls. maker Lena Dunham), spreekt namelijk vrouwen aan die wereldwijd met dezelfde problemen kampen: onderweg naar afspraken, flexwerkend in de grote stad en weinig momenten om je even op te laden in een vriendelijke ruimte die voelt als thuis.

Herkenbaar: op één dag kan ik prima meerdere afspraken hebben. Een interview ’s ochtends, lunchafspraak ’s middags en presentatie aan het einde van de dag. Dat kán, mits ik mij tussendoor even kan opladen en opfrissen. De realiteit is dat je van w.c. naar huis sprint, om er in de tram achter te komen dat je je verkeerde schoenen aan hebt.

Girls

Dit was ook het probleem van oprichter Gelman. Ambitieus en welbekend in de hogere sociale lagen van New York. Ze was een politieke consultant, werkzaam in de PR business, socialite én vermeende inspiratiebron voor het personage Marnie in Girls.

In seizoen 2 was ze even te zien als de nieuwe vriendin van Marnies ex. Als drukbezette dame kleedde ze zich soms dagelijks om in een sportschool waar ze niet eens lid was, en gebruikte ze wifi in de lobby van een hotel waar ze niet sliep.

wing-gallery-1 (1)

The Wing is deels een social club, deels een co-working studio en deels beauty-salon. De stijl: veel pastel, zachte materialen waar een flink prijskaartje aan hangt. Sinds begin oktober betalen zo’n 300 exclusieve leden een jaarlijks honorarium van zo’n 1,950 dollar, of 185 dollar per maand.

No Men Allowed

Hoe mooi en exclusief The Wing ook is, het voornaamste doel van Gelman was het creëren van een plek voor en door drukke, professionele vrouwen. Gelman zegt daarbij niet dat mannen vrouwen per se ‘tegenhouden’, maar voelt wel een bepaald gemak en comfort zodra er een ruimte is met alléén maar vrouwen.

audrey gelman

Vrouwenclub

“De lucht voelt anders wanneer er alleen vrouwen zijn”, aldus Gelman. “De sfeer is ongelooflijk warm, competitie of concurrentie is volledig afwezig en iedereen is gewoon heel blij hier te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten.”

Ik kijk uit naar een plek waar pastelkleuren, rust, vriendelijkheid én ontspanning centraal staan. En waar je gewoon even jezelf kan zijn, in plaats van hip wezen in een oncomfortabele koffiebar. Mag dit concept alsjeblieft naar Nederland komen? De dank van veel professionals, is groot.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.