Werk je veel vanuit huis? Je bent lang niet de enige in Nederland - Vance

Nu aan het lezen

Werk je veel vanuit huis? Je bent lang niet de enige in Nederland

Werk je veel vanuit huis? Je bent lang niet de enige in Nederland

Je bed uitrollen, koffietje zetten en achter je laptop kruipen terwijl je je pyjama nog aan hebt. Dat zijn de geweldige voordelen die komen kijken bij het thuiswerken. Niet gek dan ook dat steeds meer Nederlanders er tegenwoordig voor kiezen om zo nu en dan hun werk vanuit huis te doen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het gaat in dit onderzoek vooral om ‘incidenteel thuiswerken’, wat betekent dat de meeste mensen geen vaste thuiswerkdaghebben, maar zo nu en dan thuis blijven werken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij OV-stakingen.

Werken vanuit huis

Uit de cijfers blijkt dat maar liefst 37 procent van de werkzame bevolkingsgroep in Nederland wel eens vanuit huis werkt. In 2013 werkten 2,8 miljoen mensen vanuit huis. Vorig jaar is dat aantal met 17 procent gestegen naar 3,3 miljoen Nederlanders.

Vooral in de Randstad werken mensen vanuit huis. Het is vooral gebruikelijk in Groot-Amsterdam, het Gooi en Vechtstreek en Utrecht om je werk vanuit huis voort te zetten. Het aantal thuiswerkers was hier ruim 45 procent. In Zuidoost-Drenthe en Oost-Groningen werkt vrijwel niemand vanuit huis: slechts iets meer dan een kwart van de werkenden doet zijn werk af en toe vanuit huis.

Lange afstand

Anders dan Zuidoost-Drenthe, heeft Zuidwest-Drenthe wel relatief veel thuiswerkers. De wegen zijn hier redelijk rustig, dus dat wordt niet als reden genomen. Het komt vooral door de lange afstanden die deze werkenden af moeten leggen.

Je zou dan denken dat mensen die meer reistijd hebben ook vaker thuiswerken, maar dat is niet het geval. In de omgeving van Haarlem werken relatief veel mensen vanuit huis, namelijk 42 procent. Dat terwijl de gemiddelde reistijd voor hen juist het kortst is.

Tot slot speelt natuurlijk ook het soort werk mee. De mensen die in de horeca werken, kunnen moeilijk hun werk vanuit huis doen. Naast de reistijd en drukte op de weg, speelt het onderwijsniveau ook een rol. 65 procent van de thuiswerkers is hoogopgeleid.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.