Mensen die tijd verkiezen boven geld zijn gelukkiger

Nu aan het lezen

Mensen die tijd verkiezen boven geld zijn gelukkiger

Mensen die tijd verkiezen boven geld zijn gelukkiger

Geld komt en gaat, maar tijd gáát alleen maar. Met die verfrissende conclusie sluit Vox het artikel af naar aanleiding van een nieuw onderzoek. Hieruit blijkt dat mensen die tijd verkiezen boven geld aangeven gelukkiger te zijn, dan wanneer dit andersom het geval is.

De wetenschappers deden verschillende testen – van online enquêtes tot persoonlijke interviews en testen met meer dan 4000 mensen – met dezelfde vraag: wat zou je liever hebben, meer tijd of meer geld?

Gelukkiger

De meeste mensen waren praktisch: zo’n 64% procent beantwoorde de vraag met ‘meer geld’. Maar er was nog iets anders: de mensen die zeiden dat ze een voorkeur hadden voor meer tijd, waren over het algemeen gelukkiger.

Dit gegeven bleef overeind staan toen de onderzoekers de deelnemers onderzocht op de hoeveelheid tijd en geld die ze hebben.

Het is niet zo dat mensen die meer geld geld hebben, gelukkiger en vrijer zijn om te zeggen dat ze een voorkeur hebben voor tijd. Het is veel subtieler zo blijkt. “Wat uitmaakt is het waardeoordeel dat mensen vellen op beide middelen”, aldus de auteurs van het onderzoek dat verscheen in Social Psychological and Personality Science.

“Het gaat er niet zozeer om wat mensen hebben als je kijkt naar geluk. Wel naar wat mensen willen.”

Welvaart

Desondanks is het belangrijk om te beseffen dat er verschillen waren tussen mensen die kozen voor geld en mensen die kozen voor tijd. Volgens de auteurs vereist dit gegeven nog meer onderzoek.
De mensen die kozen voor meer tijd bleken vaak al op leeftijd te zijn, vader of moeder te zijn, getrouwd en meer welvarend.

Praktische keuze

Voor veel mensen is het niet eens een keuze om tussen geld (kunnen voorzien van je kinderen) en tijd (meer tijd door te brengen met kinderen). Er is simpelweg nooit genoeg van beide.

Maar het onderzoek wijst uit dat zelfs als je wéét dat geld belangrijker is, het waarderen van tijd uiteindelijk kan leiden tot een gelukkiger leven.

Inkomen

Een ander onderzoek uit 2010 laat zien dat geld zelfs niet altijd gelukkig maakt. Geluk en welvaart hangen met elkaar samen tot een bepaald inkomensniveau. Drie jaar later bleek uit een test het tegenovergestelde: kijkend naar internationale data, is er een ‘tipping point’ waarbij geld niet meer correleert met je gelukslevel.

Over het algemeen kan worden gesteld dat de manier waarop we onze tijd invullen meer binnen ons macht ligt, dan hoeveel geld we verdienen. En hoe we die tijd waarderen, is absoluut een weloverwogen keuze.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.