Tijdreizen is mogelijk en is volgens wetenschappers dichterbij dan je denkt

Nu aan het lezen

Tijdreizen is mogelijk en is volgens wetenschappers dichterbij dan je denkt

Tijdreizen is mogelijk en is volgens wetenschappers dichterbij dan je denkt

Het idee van parallelle universums is een bijzonder aanlokkelijke. Het zou betekenen dat er veel meer werelden zijn out there met bijzonder aardse raakvlakken. Belangrijker: het zou betekenen dat welbekende scenario’s hier, een totaal andere uitkomst hebben in een van de parallelle leefomgevingen. Een waarin Hillary Clinton wél president werd, bijvoorbeeld.

Onderzoekers claimen nu dat het sci-fi-idee van tijdreizen en parallelle universums, zo gek nog niet is. Deze theorie waarin verschillende tijdlijnen in parallelle universums bestaan, gaat ervan uit dat elke actie in ieder universum effect op elkaar heeft.

Uitgewerkte scenario’s

Onderzoeker dr. Dirk-Andre Decker (University of California), ondersteunt het hoogst ongebruikelijke maar al langer bestaande idee waarin het conventionele concept van tijd en ruimte wordt bevraagd.

Als er echt meerdere, interactieve universums bestaan, dan zou het mogelijk zijn voor tijdreizigers om de aarde te bezoeken.

Volgens de onderzoekers zou elk ‘voorstelbaar scenario’ op een bepaald punt in het universum daadwerkelijk gebeuren. “In sommige universums heeft de asteroïde die het einde betekende voor dinosaurussen op aarde, de planeet gemist. In andere is Australië gekoloniseerd door de Portugezen.”

Veel-werelden-interpretatie

De controversiële maar niet ondenkbare theorie waar de huidige claims op zijn gebaseerd, wordt ook wel de veel-werelden-interpretatie genoemd of de interpretatie van Everett, een Amerikaanse natuurkundige die vanwege de kritiek op zijn revolutionaire ideeën over parallelle werelden, de theoretische natuurkunde verliet.

Zijn werk bestrijkt een deel van de kwantummechanica die de objectieve werkelijkheid van de universele golffunctie verdedigt. In simpele bewoording: het bestaan van meerdere ‘werelden’ is echt.

Sinds kort is er dus een nieuwe benadering van een oude natuurkundige theorie. De groep onderzoekers is ervan overtuigd dat de universums niet alleen bestaan, maar er ook onmiskenbare interactie plaatsvindt én wetenschappelijk kan worden onderbouwd.

Samenvatting

Goed, ik ben geen expert, dus een eenvoudige uitleg van wat deze verborgen wereld precies zijn, is welkom. De wetenschappers publiceerden een driepuntsgewijze samenvatting van de vernieuwde veel-werelden-theorie op de website van de Griffith University.

  1. Het universum dat wij ervaren, is slechts één van het gigantische aantal werelden. Sommige zijn vrijwel identiek aan de onze, terwijl andere totaal anders zijn.
  2. Iedere wereld is in dezelfde mate ‘echt’
  3. Elk kwantumfenomeen waar wij getuige van zijn, is het resultaat van een universele kracht van afstoting tussen nabijgelegen (oftewel: dezelfde) werelden waardoor verschillen worden overbrugd.

Nieuwe mogelijkheden

De vastberadenheid waarmee de groep onderzoekers hun claim wetenschappelijk willen onderzoeken, is bijzonder te noemen. Ik ben in ieder geval razend benieuwd wat dit betekent voor de wetenschap én input voor nieuwe sci-fi-films en verhalen: een stukje reëler dan ooit tevoren.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.