Vance

Tim Hofmans oproep tot #BoycotDeliveroo werpt vruchten af

De werkloosheid in Nederland daalt, maar dankzij de toename van zzp’ers en tijdelijke krachten is het voor het eerst dat werkenden daar het minst van profiteren.

Uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat met de toename van het aantal flexkrachten in een sectoren, er steeds minder winst naar de werkenden gaat. Een groter deel gaat dan naar winsten van bedrijven.

ZZP-model

Dat is niet te wijten aan de ondernemingsdrift van een nieuwe generatie werkenden, maar de uitbuitingskracht van bedrijven. Steeds meer corporaties zetten vaste dienstverbanden om naar flexibele werkrelaties. Een van de veelgehoorde klachten: het is pure uitbuiting.

Door voormalig werknemers in te huren als zzp’er, ontnemen ze hen zekerheden zoals pensioenopbouw en verzekeringen en krijgen de gedwongen freelancers er een boel administratieve rompslomp voor terug. Exact de reden waarom food bezorgbedrijven zoals Deliveroo en UberEats al tijden onder vuur liggen.

Boycot

Wie voor Deliveroo wil blijven werken, wordt vanaf 1 februari gedwongen zzp’er te worden. Volgens verschillende partijen, waaronder de FNV, leidt de constructie tot schijnzelfstandigheid. Boze bezorgers pikken het niet en benaderden #Boos-presentator Tim Hofman. Hij roept in zijn meest recente #Boos-uitzending op tot een boycot van Deliveroo.

‘Deliveroo-riders’, die zichzelf verenigden in de ‘Riders Union’, willen helemaal geen zzp’er worden, zien we in de aflevering. Als zij bijvoorbeeld ziek zijn, krijgen ze nul euro uitbetaald. Daarnaast zijn het vaak studenten die geld bij willen verdienen door eten te bezorgen. Door ze als ondernemer te behandelen slaat Deliveroo de plank volledig mis, aldus de gedupeerden.

Van de bezorgers wordt daarnaast verwacht dat ze zelf een Deliveroo-jas moeten aanschaffen en met een zelf aangeschafte Deliveroo-tas op hun eigen fiets maaltijden rondrijden. Alle risico’s liggen bij de werknemers en de opbrengsten gaan naar Deliveroo, schrijft ook PvdA-kamerlid Gijs van Dijk in een open brief. Hij meldt dat de bezorgdienst daarnaast niet open en eerlijk is over de risico’s.

Concurrent

De #Boos-aflevering werpt in ieder geval zijn vruchten af: fooddelivery concurrent Foordora heeft schriftelijk toegezegd alle Deliveroo-bezorgers die in loondienst willen blijven, bij hen een contract kunnen krijgen. Een van de voormalige Deliveroo-maaltijdbezorgers is alvast overgestapt, laat hij weten op Twitter.

‘Lekker verzekerd en met ’n steady uurloon in m’n roze jasje en matchende hutkoffer bestellingen rondfietsen hoor’ schrijft de bezorger en lid van de Riders Union. Hij zegt ontzettend blij te zijn met Tim Hofman en ‘wat we met #boos aan het doen zijn.’

De boycot loopt samen met protestacties van FNV vakbond. Ook buiten Nederland is de onvrede over de zzp-constructie groot. In België was er al een protest van de Riders Union. In Australië werd ook een campagne tegen Deliveroo afgetrapt. Armoede is geen innovatie, zeggen de gezamenlijke Australische vakbonden. Zij rekenen ook af met Uber Eats en Foodora, die soortgelijke regelingen hebben.