Het eerste homohuwelijk in Nederland was op 1 april 2001. Sinds die datum mogen mensen van het gelijke geslacht in ons land met elkaar trouwen. Sindsdien groeit de tolerantie tegenover homo- en biseksuelen elk jaar. Zelfs bij religieuze bevolkingsgroepen neemt te tolerantie toe.
Het Sociaal Cultureel Planbureau zag dat in 2006, 15 procent van de Nederlanders negatief tegenover homo- en biseksualiteit stond. In 2016 is dit gedaald naar nog maar 7 procent. 10 procent van het volk denkt nog negatief over transgenders, meldt NOS.
“Nederland hoort in Europa op dit gebied wel tot de top landen”, zegt hoofdonderzoekster Lisette Kuyper tegen NOS. “Wij waren al positief en worden steeds positiever. Aan de andere kant zie je dat landen die negatief zijn, ook negatief blijven.” Vooral in Oost-Europese landen staat de bevolking negatief tegenover homoseksualiteit. “Dat heeft te maken met het politieke debat daar, met de vaak nog dominante rol van de kerk en de wetgeving in die landen. Hier is het allemaal sociaal meer geaccepteerd en daarom zie je de positievere houding overal in de samenleving terug.”
Intolerantie
Irene Hemelaar, directeur bij de Stichting Amsterdam Gay Pride, is het niet eens met Kuyper en heeft het idee dat de intolerantie juist afneemt. Waar ze wel positief over is, is dat ze ziet dat mensen meer naar buiten durven te treden als het gaat om intimidatie. Hierdoor komen volgens haar intimidatie en intolerantie meer onder de aandacht. “Maar we moeten niet vergeten dat er nog 76 landen in de wereld zijn waar homoseksualiteit illegaal is. In zeven landen staat er zelfs de doodstraf op.”
Na 15 jaar zou je verwachten dat homo’s, lesbiennes en biseksuelen op een gelijke manier in ons land worden behandeld, maar helaas is dit nog niet het geval. LGBT’s ondervinden nog steeds meer problemen op hun werk of daarbuiten, in vergelijking met heteroseksuelen.