'Met support van familie zijn transgenderkinderen even gelukkig als andere kinderen' - Vance

Nu aan het lezen

‘Met support van familie zijn transgenderkinderen even gelukkig als andere kinderen’

‘Met support van familie zijn transgenderkinderen even gelukkig als andere kinderen’

Jonge transgenderkinderen die open en ondersteunende families hebben, zijn niet meer angstig of depressief dan andere kinderen, zeggen onderzoekers. NBCnews schrijft dat acceptatie en support de belangrijkste factoren hierin zijn. Een tijd geleden kwam het nieuws naar buiten dat transgenderkinderen in de Verenigde Staten sneller depressief, angstig en suïcidaal waren. Maar daar komt dit onderzoek dus op terug.

“De gedachte was altijd dat kinderen die niet het gedrag vertoonde dat bij hun geslacht paste, mentale problemen zouden krijgen,” vertelt Kristina Olson van de Universiteit van Washington aan NBCnews. “In ons onderzoek, is dit niet het geval.” Olson deed onderzoek bij 73 kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Aan de ouders werd gevraagd of de kinderen de afgelopen week symptomen van een depressie of angsten hadden ervaren. Hieruit konden ze concluderen dat transgenderkinderen een angstscore van 50,1 hadden, bijna gelijk aan de de nationale score in VS van 50.

Olson zegt dat ze denkt dat de ervaringen van transgenderkinderen uniek zijn. “Ze geloven dat ze bij een bepaalde geslachtsgroep horen, waarvan zij denken dat anderen niet geloven dat ze daarbij horen. Ik ben geïnteresseerd in de psychologie en gevolgen van deze ervaring.”

Omdat er steeds meer aandacht voor het onderwerp komt, is het voor veel kinderen makkelijker geworden om over dit onderwerp te praten. Ze merken dat ze niet de enige zijn en durven sneller hulp te zoeken. Ook de familie snapt sneller wat er aan de hand is en kan zo eerder het kind helpen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.