Transgendermodellen gaan met de billen bloot voor PETA bont campagne - Vance

Nu aan het lezen

Transgendermodellen gaan met de billen bloot voor PETA bont campagne

Transgendermodellen gaan met de billen bloot voor PETA bont campagne

Bont. Je ziet er niet veel mensen meer mee lopen, maar toch blijft de bont industrie een actueel onderwerp. Dierenrechtenorganisatie PETA, kort voor People for the Ethical Treatment of Animals, zet zich wereldwijd in voor dieren. De organisatie geeft het publiek voorlichting over dierenmishandeling en wijst daarom ook alle vormen van dierproeven, het eten van vlees en het gebruik van dierenvachten voor kleding af. PETA staat onder meer bekend om haar spraakmakende anti-bont campagnes waar eerder beroemdheden als Eva Mendes en zangeres Pink voor uit de kleren gingen.

Naakt voor bont

Dit jaar gooit de dierenrechtenorganisatie het over een andere boeg en het past perfect in de sfeer van deze Amsterdam Pride week. Voor haar nieuwste campagne werkte PETA samen met transgendermodellen Loiza Lamers (Holland’s Next Top Model) en Benjamin Melzer (Men’s Health Germany). De twee modellen gingen uit de kleren onder het credo “Transformeer je kledingkast – draag geen bont.”

De nieuwste, blote campagne editie maakt onderdeel uit van de langlopende “Ik ga liever naakt dan bont” campagne. Het is voor het eerst dat twee transgendermodellen hiervoor werden gekozen. Lamers en Melzer staan niet zomaar naakt op de posters van PETA, ze zijn fervente dierenvrienden en zetten zich graag in voor dierenrechten. “Het dragen van de pels van een gemarteld dier dat werd geëlektrocuteerd, geslagen, verdronken of levend gevild is griezelig en wreed,” vertelt Lamers. De topmodel geeft aan dat er tegenwoordig genoeg bontvrije opties beschikbaar zijn voor in je kledingkast. Het doden van dieren is daarom niet nodig om in een ‘killer look’ te verschijnen, aldus Lamers.

Nog niet klaar

PETA draagt in al haar activiteiten de volgende slogan uit: “Dieren zijn niet van ons om te eten, te dragen, te gebruiken voor experimenten, te gebruiken voor vermaak of te mishandelen op welke manier dan ook.” Dieren worden nog steeds regelmatig in bontfokkerijen opgesloten in erbarmelijke omstandigheden. De organisatie komt al sinds 1980 op voor dierenrechten en is ver gekomen. Zo is de Amsterdam Fashion Week sinds 2013 bontvrij en gaat in 2024 een Nederlands verbod op bontfokken van kracht. Ook veel mode ontwerpers hebben ervoor gekozen bont te vermijden, zoals Calvin Klein, Juicy Couture en Bas Kosters.

Helaas is bontfokken nog verre van verleden tijd. Vooral in China, ’s werelds grootste bontexporteur, worden heden ten dage miljoenen honden en katten gemarteld en gedood. Van hun vachten wordt vaak zelfs de ware afkomst verhuld door gebruik van valse etiketten en wereldwijd verkocht. De strijd tegen bont is helaas nog niet voorbij. PETA hoopt samen met Loiza Lamers en Benjamin Melzer extra aandacht te trekken voor dit serieuze onderwerp en zo nog meer steun te ontvangen.

Bekijk de video van de campagne shoot hieronder:

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.