Trump maakt korte metten met klimaatgroep die steden voorbereidt op natuurrampen - Vance

Nu aan het lezen

Trump maakt korte metten met klimaatgroep die steden voorbereidt op natuurrampen

Trump maakt korte metten met klimaatgroep die steden voorbereidt op natuurrampen

We wisten al dat Trump niet ‘gelooft’ in klimaatverandering. Nu blijkt echter dat de president ook niet het beste voor heeft met een groep die Amerika tegen natuurrampen beschermt.

De Trump administratie heeft zojuist een klimaatgroep stopgezet die de lokale samenleving beschermde tegen extreem weer en natuurlijke rampen. De instantie adviseert ambtenaren over hoe zij ervoor kunnen zorgen dat gebouwen, communicatie, energiesystemen, transport en water voorbereid zijn op zwaar weer.

Federale instantie

De zogenoemde Community Resilience Panel for Buildings and Infrastructure Systems werd in 2015 door de Obama administratie opgezet. Het was onderdeel van een wetenschappelijke instelling die onder de Amerikaanse federale overheid valt, het National Institute of Standards and Technology (NIST). Het idee voor het klimaat panel kwam tot stand na Superstorm Sandy in 2012, een tropische orkaan die in totaal 67 slachtoffers maakte.

Afgelopen maandag vertelde de voorzitter van de groep, Jesse Keenan, aan zijn leden dat het hun laatste vergadering zou worden. “Het was een van de laatste federale instanties die nog openlijk kon spreken over klimaatverandering”, vertelt Keenan aan Bloomberg.

Stap achteruit

Het besluit lijkt een logisch gevolg van Trump zijn extreme beleid. Dinsdag liet een woordvoerder van NIST, Jennifer Huergo, echter weten dat het besluit “zonder invloed van het politieke leiderschap van NIST” werd genomen. Ook geeft Huergo aan dat het instituut een effectievere en efficiëntere manier heeft gevonden om de doelen van het klimaatprogramma te steunen.

Hoe het besluit ook werd genomen, het is wederom een stap achteruit. Het is een van de vele overheidsinstanties die werd opgeheven sinds Donald Trump president werd. Afgelopen juni zette hij het werk van het wetenschappelijke adviesorgaan achter de Amerikaanse milieudienst stil. Hierna beëindigde Trump in augustus het werk van de adviescommissie achter de National Climate Assessment. De commissie bracht ieder kwartaal een verslag uit over de laatste ontwikkelingen op gebied van klimaatwetenschappen.

Verbeteringen

Hoe het ook zij, het panel van de milieugroep heeft in zijn tweejarig bestaan veel goed werk verricht. De instantie bracht verbeteringen aan in de bouwverordening, werkte aan gidsen voor het vernieuwen van telefoondiensten en adviseerde over de wederopbouw na rampen.

Het is nu de vraag welke instantie voortaan gemeenschappen gaat helpen bij een sneller herstel na een natuurramp. “Als een natie hebben wij nog een lange weg te gaan wat betreft het herstel van gemeenschappen”, aldus panel-lid Rachel Minnery.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.