Trump schaft definitief toiletregels af voor transgenders - Vance

Nu aan het lezen

Trump schaft definitief toiletregels af voor transgenders

Trump schaft definitief toiletregels af voor transgenders

Het Witte Huis was eerder nog niet duidelijk over het terugtrekken van toiletregels voor transgenders, maar nu heeft Donald Trump de richtlijnen toch officieel afgeschaft. De toiletregels voor openbare scholen die door Barack Obama waren opgesteld om transgenders te beschermen, mogen scholen nu negeren.

Transgenders konden voorheen zelf bepalen welk toilet ze wilden gebruiken waar ze zich het prettigst bij voelden. De regels geldden ook voor de manier waarop zij werden behandeld op het gebied van pesten en discrimineren.

Scholen die zich niet aan deze richtlijnen hielden, konden minder subsidie krijgen. Een aantal conservatieve staten stapten door deze maatregel vorig jaar al naar de rechter, die toen al een voorlopige streep door de toiletregels zette. De conservatieven en de aanhang van Trump zijn blij met de afschaffing, omdat ze fel tegen de regels van Obama waren.

In een brief aan de publieke scholen leggen de ministeries uit dat de richtlijn verwarring veroorzaakt bij kinderen. Trump zegt dat er geen concrete nieuwe maatregelen komen, maar de brief stelt wel dat “scholen moeten verzekeren dat alle studenten, inclusief LGBT-studenten, in een veilige omgeving kunnen leren”.

Protesten

Na de uitspraak van Trump gingen meer dan 200 mensen de straat op om te demonstreren voor het Witte Huis met regenboogvlaggen en protestborden. Bij de protesten was ook Gavin Grimm aanwezig, een transgender jongen die voor het gerechtshof werd gesleept, omdat hij het mannentoilet bezocht op zijn middelbare school. Een boegbeeld voor hoe Amerika op dit moment transgenders behandeld.

Eén van de eerste bedrijven die zich fel tegen de beslissing van Trump uitsprak, was Apple. “Apple gelooft dat iedereen een kans verdient om zich te ontwikkelen in een omgeving zonder stigmatisering en discriminatie. Wij steunen de inspanningen die voor grotere acceptatie zijn en niet tegen. Transgender studenten moeten allemaal gelijk behandeld worden en wij van Apple zijn er volledig mee oneens dat hun rechten en bescherming worden geriskeerd”, aldus de volledige statement van Apple tegen Recode.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.