Trump tekent decreet om ouders en kinderen bij de grens samen te houden

Nu aan het lezen

Trump tekent decreet om ouders en kinderen bij de grens bij elkaar te houden

Trump tekent decreet om ouders en kinderen bij de grens bij elkaar te houden

Volgens het nieuwe grensbeleid in Amerika worden kinderen en ouders die illegaal het land binnenkomen uit elkaar gehaald. Wereldwijd kwam er veel kritiek op dat beleid, onder meer uit de tech-wereld. Maar aan dat beleid is nu een einde gemaakt. President Donald Trump heeft gisteravond een decreet getekend, waardoor ouders en kinderen bij elkaar blijven. Dat meldt AD.

Het was een schrijnende situatie: illegale immigranten werden als ze de grens over waren gescheiden van hun kinderen. De afgelopen dagen zagen we beelden van kleine kinderen in kooien, hoorden we geluidsfragmenten van kleintjes die om hun ouders schreeuwden en hoorden we vreselijke verhalen.

Logischerwijs kwam er veel kritiek uit de wereld. Volgens Amnesty is het scheiden van ouders en kinderen een schending van de mensenrechten en de internationale vluchtelingenverdragen. Dat de kinderen werden opgesloten in kooien, noemde de organisatie marteling.

Zelfs de vrouw van Trump, Melania, was kritisch over het beleid. En ook vanuit Nederland werd er geschokt gereageerd op de verhalen en de beelden. Rutte noemde de beelden “schrijnend”. In totaal werden er sinds de invoering van het beleid in april ongeveer 2.300 kinderen van hun ouders gescheiden.

Trump

Trump zelf liet weten dat het land met het beleid de letter van de wet volgde. De Democraten hadden volgens hem juist schuld, want zij weigeren het immigratiestelsel te hervormen. Maar nu is het dus opeens wel mogelijk om het beleid te wijzigen.

Volgens het nieuwe decreet krijgen illegale immigranten met kinderen voortaan voorrang bij de afwikkeling van de procedures als ze in Amerika aankomen. Ze mogen in de detentiecentra bij elkaar blijven als ze samen zijn opgepakt. Maar het ‘zero tolerance’-beleid van Trump blijft wel in stand. Steek je dus de grens over zonder verblijfsvergunning, dan wordt dat als crimineel vergrijp behandeld.

De president zei gisteren tegen de pers: “We laten gezinsleden bij elkaar. Maar we moeten streng blijven, anders wordt ons land overspoeld door mensen, door criminaliteit, door allerlei dingen die we niet willen.” Overigens lijkt het er op dat er nog geen plan is om de 2.300 kinderen met hun ouders te herenigen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.