Tech Thursday: Twee digitale diensten om je eigen analoge agenda te maken

Nu aan het lezen

Twee digitale diensten om je eigen analoge agenda te maken

Twee digitale diensten om je eigen analoge agenda te maken

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

2018 zit er alweer bijna op, wat betekent dat je agenda op zijn einde loopt en je een nieuwe moet hebben. Tegenwoordig zijn er tal van mensen die hun agenda digitaal bijhouden, maar er zijn er ook genoeg – inclusief ondergetekende – die liever een analoge agenda hebben. Eentje van papier dus.

Iets waar ik zelf regelmatig tegenaan loop is dat veel agenda’s niet voldoen aan mijn eisen. De ruimte voor afspraken is te klein, er staan veel pagina’s in die ik niet gebruik of de indeling van de pagina’s is niet zoals ik hem wil. En ik ben nu ook geen ster met DIY-projecten, dus hem zelf maken is geen optie. Maar dit is waar de wereld van technologie juist weer kan helpen.

Er zijn namelijk diverse online diensten die je helpen bij het maken van je eigen analoge agenda, precies zoals je hem wilt hebben. En dankzij de wondere wereld van printing on demand hoeft dat helemaal niet zoveel te kosten – afhankelijk van je eisen. Dus mocht je jouw ideale agenda nog niet hebben gevonden: maak hem dan gewoon zelf!

Agendio

Agendio is een aanbieder die met echt heel veel opties komt. Hier kun je kiezen uit een losstaande agenda met ringband en een nieuwe vulling voor je file-o-fax. Vervolgens kies je een formaat wat je graag gebruikt, en of je een dag per pagina, een week per twee pagina’s of een maandoverzicht wilt gebruiken. Ook kun je hier kiezen voor twee of vier extra pagina’s die je zelf in kunt vullen na een bepaalde periode.

Vervolgens kom je op een pagina terecht met allerlei verschillende indelingsopties. Let wel: je kunt zelf nog van alles aanpassen, dit is slechts een basis. Zie je dus een mooie indeling met een een lelijk lettertype? Dan pas je dat later gewoon aan.

En dan kom je eindelijk bij het leuke gedeelte aan: het maken van jouw agenda. In een speciale editor kun je lettertypes, kleuren, het aantal maanden (je kunt er ook eentje voor 6 maanden maken bijvoorbeeld), de indeling van je week (start je op maandag of op zondag?) en het land waarin de agenda gebruikt wordt instellen.

Agendio, analoge agenda

Ook kun je alvast gemaakte afspraken in je agenda zetten, zodat je dat later niet meer hoeft te doen. Dat geldt ook voor verjaardagen en feestdagen, waarbij je zelf beslist wat er wel en niet in verschijnt. Aan het einde kun je extra pagina’s toevoegen, mocht je dat willen. Die pagina’s kun je zelf indelen. Zo maakte ik een overzichtspagina voor dingen die op facturen moeten, en pagina’s voor notities. Je krijgt er een bepaald aantal extra pagina’s gratis bij – afhankelijk van je eerdere keuzes – en voor nog meer pagina’s betaal je extra.

Helemaal aan het einde kies je een voorkant, of je tabbladen wilt hebben en of je er een elastiek omheen wilt hebben. Controleer je indeling, betaal en je bent klaar. Nadelen zijn echter wel dat de agenda’s niet in het Nederlands beschikbaar zijn, ze flink wat kunnen kosten (een medium agenda kost 56 dollar, zonder extra pagina’s) en je een beperkt aantal opties hebt voor de voorkant. Maar zo krijg je wel een exemplaar met jouw perfecte indeling!

PersonalPlanner

Een andere – veel goedkopere – optie is PersonalPlanner. Hier variëren de prijzen tussen de 23,90 en 43,90 euro, afhankelijk van het formaat van je agenda. Je begint het proces door een formaat naar keuze te kiezen en daarna kun je direct beginnen met het indelen van jouw agenda.

Eerst kies je een cover, waarbij je meer keuzes hebt dan bij Agendio. Zo kun je hier een eigen foto op de voorkant plaatsen, mocht je dat willen. Binnenin de agenda heb je echter minder keuzes dan bij Agendio. Waar je daar echt ieder onderdeel aan kon passen en tal van standaard indelingen had, is dat hier niet zo. Je hebt standaard je week over 2 pagina’s staan, waarbij je uit vijf verschillende lay-outs kunt kiezen. Je kunt geen Nederlandse taal gebruiken en zelfs geen Nederlandse feestdagen in je agenda zetten.

PersonalPlanner, analoge agenda

Wel heb je de optie om onderaan iedere dag ruimte te maken voor bijvoorbeeld je workouts, of om aan te geven wat het weer van die dag was. Helemaal onderaan de pagina kun je nog een kleine schrijfmodule toevoegen, bijvoorbeeld voor je ideeën of om een menu voor die week op te stellen. De ruimte kun je ook leeg laten, zodat je notities kunt neerzetten.

Tot slot is er een mogelijkheid om eigen evenementen aan data toe te voegen in je agenda. Bijvoorbeeld voor verjaardagen of afspraken die je nu al gemaakt hebt. Helemaal achterin je agenda kun je nog wat extra pagina’s toevoegen, bijvoorbeeld een jaaroverzicht, pagina’s voor notities, of – als je dat leuk vindt – een sudoku of kleurplaten. Helemaal voorin is nog ruimte voor je adres, mocht je je agenda verliezen.

Je eigen agenda

Natuurlijk zijn er nog stapels andere diensten die je je eigen agenda laten maken. Maar die zijn vaak veel beperkter dan bovengenoemde opties. Daarbij kun je vaak namelijk alleen eigen foto’s toevoegen, en niet de indeling van je pagina’s bepalen. En juist dat is hetgeen wat drukbezette mensen en ondernemers vaak graag willen.

Agendio en PersonalPlanner bieden in deze gevallen dus de uitkomst. Goedkoop is het misschien niet, maar je doet wel een investering in iets wat je het gehele jaar gaat gebruiken. Bovendien is dit waarschijnlijk het dichtste wat je bij je perfecte agenda gaat komen als je – net als ik – behoorlijk wat eisen hebt.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.