Twee eenvoudige technieken om minder tijdsdruk te ervaren

Nu aan het lezen

Twee eenvoudige technieken om minder tijdsdruk te ervaren

Twee eenvoudige technieken om minder tijdsdruk te ervaren

Twee technieken kunnen dat inmiddels welbekende ongeruste en gehaaste gevoel verminderen, blijkt uit onderzoek. Heel fijn voor als je klaar bent met tijdsdruk en wat meer in het moment wilt leven en een kalm gevoel wilt bewaren zonder dat je per se een boeddha bent op retraite.

Opwinding

De oplossing: oefenen dat je een gevoel krijgt van meer tijd, ongeacht de daadwerkelijke ruimte. De eerste is langzaam ademhalen, simpel om te toen. De tweede is het herdefiniëren van stress en nervositeit als opwinding. Dit kan simpelweg veranderen doordat je jezelf vertelt dat je opgewonden bent, in plaats van een meer negatieve emotie aan je gevoel te koppelen.

Opgewonden zijn, bevat veel van dezelfde gevoelens in het lichaam als stress en nervositeit, maar dan met een meer positieve betekenis. Het idee is dus te veranderen wat je voelt. Uit een recent onderzoek blijkt dat beide technieken effectief zijn om gehaaste gevoelens op een dagelijkse basis te verminderen. De auteurs schrijven:

“Naast het feit dat activiteiten vechten om je tijd en aandacht, zorgen emotionele conflicten er nog meer voor het gevoel minder tijd te hebben. Emoties zoals een schuldgevoel over waar je je tijd aan besteedt of de angst inkomsten mis te lopen, genereren beiden stress en zorgt dat iemand zich nog meer benauwd voelt dan hij of zij al deed.”

Druk

De reden van al deze heftige gevoelens, ligt in het hebben van een stressvol leven en de complexiteit van het alledaagse leven. Auteurs van de studie schrijven dat mensen ‘in een complexe sociale omgeving leven die vaak meerdere doelen tegelijk stelt.’

Mensen voelen de druk om zowel succesvol te zijn op het werk, thuis een goede ouder te zijn, geld te sparen voor later, mooie dingen te kopen, gezond te zijn en zichzelf te verwennen met lekkere dingen. Dit heeft gevolgen: het gevoel onderdrukt te zijn door tijd kan zorgen voor een slechtere gezondheid, moeite met slapen en depressie.

Door pauze te nemen om rustig te ademenen of de bron van je stress in een meer positief licht te zetten, kunnen mensen genieten van de tijd die ze hebben – op een meer gezonde en blije manier.

De ademhalingstechniek gaat als volgt:

  • Haal adem zodat elke complete adem (in- en uit) 11 seconden duurt
  • De inademing zou zo’n 5 seconden moeten duren (1-2-3-4-5) en de uitademing 6 (6-7-8-9-10-11)

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.