Twee uur per week in de natuur geeft je welzijn een boost - Vance

Nu aan het lezen

Twee uur per week in de natuur geeft je welzijn een boost

Twee uur per week in de natuur geeft je welzijn een boost

Dat de natuur een grote invloed heeft op ons welzijn en gezondheid, is inmiddels geen geheim meer. Nu blijkt dat we slechts twee uur per week in de natuur nodig hebben om de positieve gevolgen te kunnen ervaren. Dat blijkt uit onderzoek dat is geplaatst in Scientific Reports.

Een hoop werknemers of ondernemers zijn te druk. We blijven na een werkdag ook thuis nog malen over werkgerelateerde zaken. Dat zorgt ervoor dat we maar moeilijk kunnen ontspannen op de momenten dat dit juist zo nodig is. Naar buiten gaan is eigenlijk altijd een goed idee. Volgens wetenschappers hebben we slechts twee uur per week nodig om hier daadwerkelijk iets van te merken. Want door gemiddeld twee uur per week in de natuur te spenderen, worden we rustiger en zelfs gelukkiger.

Effecten van de natuur

Wetenschapper Dr. Mathew White van de University of Exeter Medical School onderzocht 20.000 Britten. Hierbij werd gekeken naar de tijdsbesteding van hen in de afgelopen week. Daaruit bleek dat van de mensen die geen of amper tijd in de natuur hadden doorgebracht, een kwart zich minder goed voelde en zelfs ontevreden waren over hun leven.

Bij de groep die minstens twee uur in de natuur had gespendeerd, voelde slechts 1 op de 7 personen zich minder gezond. Een derde van hen gaf aan minder tevreden te zijn met hun leven.

Dat doet blijken dat slechts twee uur in de natuur ons welzijn al kan verbeteren. Langer in de natuur is misschien nog prettiger, maar er zullen niet meer voordelen uit voortkomen wat betreft ons welzijn.

Voor elke doelgroep

Mathew White vertelt dat het hem verbaasde dat dit effect op elke doelgroep van toepassing was. Jong en oud, arm en rijk, mensen die in de stad wonen en mensen op het platteland. Volgens hem gaat het puur om het buiten zijn, je hoeft zelfs geen inspanningen te doen. Buiten op een bankje in het park zitten zou zelfs al genoeg zijn.

Daarnaast maakt het ook niet uit of je één keer in de week twee uur in de natuur bent, of elke dag slechts een kort moment. Als je in totaal minimaal twee uur in de week in de natuur spendeert, zul je al verschil kunnen merken.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.