Je 2e werkdag bij deze startup bestaat uit vloeren schrobben

Nu aan het lezen

Je tweede werkdag bij deze startup bestaat uit vloeren schrobben

Je tweede werkdag bij deze startup bestaat uit vloeren schrobben

De vloer schrobben in je eigen badkamer is één ding, maar de wc’s op je werkplek? Werknemers van alle rangen en standen van de New Yorkse startup Managed by Q, moeten nadat ze bij dit bedrijf zijn aangenomen een paar keer hun handen uit de corporate mouwtjes steken en voorzien van latex.

Hoewel ze een andere functie hebben, richten ze zich in de avonduren op de kerntaak van het bedrijf: schoonmaken. Ook al heeft het bedrijf daar echte schoonmakers voor, schrijft Fast Company.

Bleek

Toch moeten ook developers en marketingmensen hun tweede werkdag afsluiten met bleek en andere hygiënische tools, terwijl ze een paar uur daarvoor nog achter een computer zaten te coden en plannen.

“Het is echt interessant, zegt werknemer Linder, terwijl hij blauwe vloeistof in het porselein laat druppen. “Ik heb nog nooit een urinoir schoongemaakt omdat ik er thuis geen bezat.”

De reden van de bijzondere inwerkmove van het bedrijf met de slogan ‘Everybody cleans’: het zou zorgen voor gelijkheid en een beter besef van de werkzaamheden van schoonmaakpersoneel. Hoewel innovatief en helemaal passend bij een ‘platte’ organisatie, is de incidentele manier van werken geboren uit noodzaak.

Succes

Oprichter Dan Teran legt uit dat toen het bedrijf na de oprichting enorm succesvol werd, als gevolg schoonmaakshifts in de avonduren chronisch onderbezet waren met personeel. Dat betekende dat Teran en andere staffleden van het management gedwongen waren zelf hun mouwen op te stropen, elke avond gedurende een paar maanden.

Soms maakten ze zelf schoon en andere avonden hielden ze toezicht terwijl anderen aan het schrobben waren. “We realiseerden ons tijdens dit schoonmaakritueel dat het fysiek zwaar werk is. Het is ook heel lastig om perfect werk te leveren.”

Volgens de CEO blijkt na de schoonmaakdienst of personeel goed is: “Degene die enthousiast worden van een perfect schoongemaakt kantoor, zijn de betere krachten.” Tot nu toe heeft Q nog geen personeelsleden gehad die zeggen te balen van de klusjes.

Toch is er volgens de auteur van het artikel een keerzijde van al de hiërarchieloze werkzaamheden. “Terwijl ‘iedereen poetst’ bij Q, is het onvermijdelijk dat sommige mensen honderd avonden per jaar moeten schrobben, terwijl anderen in de positie zijn het eens te proberen.”

Minumumloon

Maar hoewel meerdere startups salesmatig overdrijven in hun marketingtaaltjes, zijn er slechts een paar die hun personeel in de laagste functies hetzelfde contract aanbieden als hun andere staffleden én ze boven het minimumloon uitbetalen.

“Managed by Q heeft gepoogd om een Uber-achtig werkcontract te sluiten, maar in plaats daarvan heeft het bedrijf gekozen om zijn schoonmakers beter te betalen dan de concurrenten en ze bijpassende voordelen te geven, en: als ultieme kers op de taart: erop staan dat het meer bevoorrechte personeel voelt wat arbeid is.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.