Dit is waarom twintigers zoveel moeite hebben met hun financiën

Nu aan het lezen

Dit is waarom twintigers zoveel moeite hebben met hun financiën

Dit is waarom twintigers zoveel moeite hebben met hun financiën

Van twintigers wordt gezegd dat ze geen huis kunnen kopen omdat ze hun zuurverdiende geld liever uitgeven aan toast met geplette avocado en lattes te go. Toch is er een andere oorzaak waardoor we al vroeg financieel de mist in gaan.

Het is weinig sexy en spreekt niet tot de verbeelding, maar onze gebrekkige financiële administratie is waardoor we chronisch in het rood staan. Denk je nu: wélke administratie, alles wordt toch automatisch afgeschreven en gestort? Lees dan nog even door…

Jongeren

Maar liefst veertig procent van alle Nederlanders heeft moeite het overzicht te bewaken in hun financiële situatie, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Met name jongeren en digibeten hebben hier extra moeite mee.

Zij bewaren belangrijke documenten niet op een geordende manier en werken de administratie niet op gezette tijden bij of laten rekeningen onbetaald doordat ze hen zijn ontglipt of omdat er te weinig saldo is.

Digitaal tijdperk

Oorzaak van de financiële wanorde is volgens het financiële adviesorgaan het toenemend aantal rekeningen dat op verschillende manieren binnenkomt, bijvoorbeeld per post en per e-mail. Ook speelt het aantal automatische incasso’s mee: mensen vergeten vaak hun abonnementen waardoor ze onverwachts minder geld overhouden en in het rood staan.

Het Nibud raadt mensen aan altijd meldingen via de mail aan te zetten voor rekeningen. Verder vindt de organisatie dat bedrijven en instellingen rekeningen ook altijd kosteloos per post moeten sturen. Consumenten moeten hun belangrijke documenten op een geordende manier bewaren en rekeningen snel betalen.

Meer overzicht

Om om te kunnen gaan met de huidige manier van financiën verwerken, is digitale geletterdheid belangrijk maar ook het jaar waarin je bent geboren. Uit het rapport blijkt dat het mensen tussen de 18 en 35 vaak aan administratieve vaardigheden ontbreekt.

Zij hebben minder vaak een duidelijk systeem voor hun administratie, zien belangrijke documenten in mails over het hoofd en vergeten vaker welke abonnementen er lopen – Netflix, spotify en mobiele telefonie anyone?

Hulp

Ben jij het spoor in je financiën bijster en wil je in de toekomst geldproblemen voorkomen? Om mensen te helpen hun administratie te ordenen, biedt het Nibud gratis e-mailcoaching aan.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.