Twitter is behoorlijk vrouwonvriendelijk, blijkt uit onderzoek van Amnesty - Vance

Nu aan het lezen

Twitter is behoorlijk vrouwonvriendelijk, blijkt uit onderzoek van Amnesty

Twitter is behoorlijk vrouwonvriendelijk, blijkt uit onderzoek van Amnesty

Hoewel Twitter misschien niet meer het populairste social media-platform is, blijkt het nog steeds veel gebruikt te worden. Zowel door mannen als vrouwen. Maar uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat deze plek behoorlijk vrouwonvriendelijk is. 7,1 procent van de tweets die naar vrouwen worden verstuurd, bevat hatelijke, rascistische of homofobe content.

Amnesty International onderzocht miljoenen tweets die naar 778 vrouwelijke journalisten en politici werden verstuurd in 2017. De organisatie kreeg geen cijfers te zien over online geweld en misbruik bij vrouwen van Twitter. Daarom besloten zij hier zelf onderzoek naar te doen.

Bewijs

Volgens Amnesty is dit het bewijs wat zij allang wisten, namelijk dat Twitter een plek is racisme, vrouwenhaat en homofobie toegelaten wordt. Het is iets dat de organisatie al veel vaker te horen heeft gekregen van vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met een donkere huidskleur eerder problematische tweets ontvangen dan blanke vrouwen. Ook ontvangen linkse politici 23 procent meer haatberichten dan rechtste politici. Wel laat de organisatie weten dat dit slechts een deel van alle berichten op Twitter laat zien. “Het zou waarschijnlijk anders zijn als het wordt toegepast op andere beroepen, landen of een grotere groep mensen”, laat de organisatie weten.

Ook laat Amnesty weten dat het hierbij gaat om berichten die in maart 2018 zijn verzameld. Berichten die al door Twitter zelf zijn verwijderd omdat deze richtlijnen overtraden, zijn daar niet bij opgeteld. De daadwerkelijke cijfers van het onderzoek, zouden daarom waarschijnlijk nog hoger liggen.

Reactie Twitter

Twitter laat aan Wired weten het niet helemaal eens te zijn met de uitkomsten van het onderzoek van Amnesty. Zij vinden vrijheid van meningsuiting belangrijk. Wel zeggen zij dat het misbruik inderdaad nadelig is voor de gezondheid van het sociale netwerk.

Daarop reageert Amnesty dat er bewust tweets zijn meegenomen die onder de vrije meningsuiting vallen. Om zo een duidelijk beeld te geven van alle negatieve gevolgen op de berichten van vrouwen die zich willen uiten op het platform.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.