Uitstelgedrag heeft niets te maken met zelfdiscipline, wel met emoties

Nu aan het lezen

Uitstelgedrag heeft niets te maken met discipline, wel met emoties

Uitstelgedrag heeft niets te maken met discipline, wel met emoties

Ken je dat gevoel van uitstelgedrag? Je weet dat je nog het een en ander af moet maken, zoals huiswerk, een klus waar je half aan bent begonnen. En toch heeft het opruimen van de vaatwasser meer prioriteit. Of het uitpluizen van je kledingkast. Of Netflix uitspelen. Het lijkt soms wel alsof je geen discipline hebt om gewoon aan het werk te gaan, maar daar heeft uitstelgedrag helemaal niets mee te maken.

Hoe het dan wel zit? Het ligt allemaal aan de emotie die je bij de taak voelt.

Uitstelgedrag

Het gekke aan uitstelgedrag is dat we zelf wel heel goed weten dat we eigenlijk iets anders moeten doen. Je ligt op de bank naar Netflix te kijken, ondanks dat je weet dat die opdrachten op jou liggen te wachten. Toch kun je je er niet toe zetten om dit daadwerkelijk te gaan doen.

Het interessante hieraan is dat we dondersgoed weten dat we op dat moment verkeerd bezig zijn. Het is dan ook lastig te begrijpen waarom we er dus voor kiezen om iets níet te doen, terwijl ons dit een negatief gevoel geeft.

Negatieve emotie

Het blijkt allemaal te maken te hebben met de emoties die hangen aan het maken van de opdracht. Misschien sta je voor een nieuwe uitdaging en moet je een klus doen voor een nieuwe opdrachtgever. Dat is spannend, het kan zijn dat je bang bent om te falen, wat weer onzekerheid met zich meebrengt. En juist deze gevoelens zorgen ervoor dat we bepaalde klussen uitstellen.

Het uitstellen is dus geen gebrek aan discipline, maar juist een gevolg van hoe jij met deze gevoelens om gaat. Het uitstellen van een taak heeft dan ook niets te maken met time-management.

Zo kom je ervan af

Het is goed om te weten dat het dus niets met discipline te maken heeft, maar nog beter is om erachter te komen hoe je van dit uitstelgedrag afkomt. Vooral als ondernemer is het een vervelend gevoel en helpt het je niet bepaald om verder te komen in je werk.

Vergeef jezelf
Een simpele manier om hiervan af te komen, is door jezelf het te vergeven dat je iets aan het uitstellen bent. Dit zorgt er namelijk voor dat je op een later moment een stuk productiever wordt. En dat kun je na het uitstellen altijd wel gebruiken.

Focus op het positieve
Een andere manier is door het negatieve gevoel om te zetten in iets positiefs. Heb je al eens eerder een opdracht voor deze opdrachtgever gemaakt en hier positieve feedback op gekregen? Probeer dan vooral daar aan te denken. Zo koppel je een meer positieve gedachte aan de taak, waardoor je het minder snel zult uitstellen.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Uitstelgedrag heeft dus te maken met de negatieve emoties die aan de taak hangen, maar het kan ook aangewakkerd worden door alle verleidingen om je heen. Zit je in een rommelige ruimte waardoor je je niet goed kunt concentreren? Ga ergens anders heen, of ruim het eerst op. Verdwaal je snel op social media of ben je snel afgeleid door je telefoon? Leg deze dan een stuk verder, zodat jij je echt even op die ene taak kunt focussen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.