Utrecht neemt voortouw in betere opvang vluchtelingen

Nu aan het lezen

Utrecht neemt voortouw in betere opvang vluchtelingen

Utrecht neemt voortouw in betere opvang vluchtelingen

Vluchtelingen die asiel in Nederland aanvragen, verhuizen vaak van de ene stad naar de andere. Kinderen moeten hun net gemaakte vriendjes en vriendinnetjes en hun vertrouwde omgeving achterlaten. Het wordt weer aanpassen en wennen aan de nieuwe omgeving. Hierdoor is het voor hen lastig om zich aan het land en een stad te binden. Utrecht wil dit makkelijker maken, door asielzoekers vanaf dag één aan de stad te laten binden.

De gemeente wil dit doen door meer onderwijs en extra activiteiten te bieden. De asielzoekers die in de stad noodopvang krijgen, worden na hun verblijf in dezelfde stad opgevangen. Wanneer ze een verblijfstatus krijgen, kunnen ze woonruimte in Utrecht krijgen, meldt de Volkskrant.

Door de vele verhuizingen, komt de integratie van asielzoekers vaak laat op gang. Utrecht wil met dit beleid asielzoekers eerder en beter laten integreren. Vanaf juli wordt er in een oud kantoorpand in de wijk Overvecht aan 400 vluchtelingen noodopvang geboden. De Universiteit van Utrecht en de Volksuniversiteit zullen samen cursussen geven over onder andere ondernemerschap. Deze cursussen zijn ook beschikbaar voor jongeren uit dezelfde wijk.

In het kantoorpand zullen ook 25 jongeren verblijven. Het doel is om deze jongeren in contact te laten brengen met de nieuwkomers. Veel mensen in de wijk hebben een negatief standpunt tegenover de noodopvang. Door extra activiteiten te organiseren, wil de gemeente meer draagvlak creëren. De Universiteit van Oxford gaat onderzoeken wat het effect is de opvang op deze manier en kijkt naar de integratie en sfeer in de wijk.

Lange termijn

Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt tegen de Volkskrant: “Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk die eerste jaren na de aankomst zijn voor de succesvolle integratie op lange termijn. Het is essentieel dat vluchtelingen snel aan de slag gaan. Door het vaak passieve leven in asielzoekerscentra blijven vluchtelingen te lang in hun verleden hangen. Dat vergroot juist de psychische problemen.”

De lessen zullen in het Engels gegeven worden. Het taalniveau wordt eerst getest bij de nieuwkomers, daarna kunnen ze acht weken lessen volgen en zakelijk Engels leren spreken. Ook worden er cursussen in boekhouden en het maken van een businessplan gegeven. De cursisten gaan op bezoek bij bedrijven en kunnen stages lopen.

Een lastig punt is dat vluchtelingen vaak nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven. Wethouder Kees Diepeveen zegt dat de cursussen zo worden gegeven dat vluchtelingen die terug moeten er ook wat aan hebben.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.