Van plan om te verkopen op Koningsdag? Laat dit je feest niet verpesten

Nu aan het lezen

Van plan om te verkopen tijdens Koningsdag? Laat dit je feest niet verpesten

Van plan om te verkopen tijdens Koningsdag? Laat dit je feest niet verpesten

Koningshuis-liefhebber of niet, een vrije dag vanwege de verjaardag van Koning Willem-Alexander is gewoon fijn. Dikke kans dat je plannen hebt gemaakt om op Koningsdag de vrijmarkt te bestormen met lege tassen. Of was je van plan gehaktballen en cake te maken voor de hele buurt?

Wees in dat geval gewaarschuwd, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wie zich niet aan de Warenwet houdt, loopt het risico op een boete die ligt tussen de € 525 en € 1.050.

Hygiëne

In steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is het niet toegestaan om bederfelijke producten (vlees, vis of zuivel) te verkopen of gratis weg te geven. Dat geldt ook voor alcoholische dranken, meldt het NVWA desgevraagd aan het AD.

In anderen gemeenten is het wel toegestaan bederfelijke producten te verkopen. Wel moet er dan worden voldaan aan bepaalde voorschriften. Zo moet de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel in orde zijn en mag er geen verontreiniging of besmetting kunnen ontstaan op de plek waar het voedsel wordt bereid.

Ook kijken inspecteurs of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. Bereid voedsel moet juist voldoende warm worden bewaard.

Vrijmarkten

Onbekend is met hoeveel controleurs de inspecties worden uitgevoerd. In 2017 gingen 50 inspecteurs van de NVWA op pad tijdens Koningsdag. Zij controleerden op vrijmarkten en andere Koningsdagfestiviteiten.

Neem het zekere voor het onzekere en bekijk de checklist voor je beteuterd je eigen cakes en limonade moet vernietigen uit naam van hygiëne.

Foto: Shutterstock

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.