Hoewel het in deze tijd gelukkig steeds normaler wordt om naar een psycholoog of coach te gaan, blijkt het praten over angsten toch nog vrij lastig te zijn. Bijna één op de vijf Nederlanders heeft last van angststoornissen, maar ruim de helft durft hier niet over te praten. Daar moet verandering in komen, vindt het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.
Vandaag begint daarom de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’. Hiermee moet het taboe op praten over angsten doorbroken worden.
Niet praten
Angststoornissen zijn een veelvoorkomend probleem. Mensen die hier last van hebben, maken zich continu zorgen. Over werk, vakanties, hun familie, geld of de toekomst. Een paniekaanval kan hier het gevolg van zijn. Het blijkt dat een hoop mensen op de eerste hulp terecht komen omdat ze denken dat ze een hartaanval hebben, terwijl dit een paniekaanval blijkt te zijn. Niet gek ook, want de symptomen zijn hetzelfde.
De meest voorkomende redenen om niet over hun angsten en problemen te praten, is omdat mensen anderen hier niet mee willen belasten. Maar ook de angst om niet serieus genomen te worden speelt een rol. Andere redenen zijn dat zij hun klachten niet erg genoeg vinden, zich ervoor schamen of denken dat ze het zelf op kunnen lossen.
Andersom blijkt het ook een lastig onderwerp te zijn om over te praten. Uit een onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de mensen die denken dat iemand anders hier last van heeft, bewust hun mond houdt. Meer dan de helft twijfelt om erover te spreken, uit angst dat de ander het niet prettig zou vinden.
Taboe doorbreken
Juist daarom is het volgens staatssecretaris Paul Blokhuis zo belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. “Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp.” Vertelt hij.
“Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken. Dat begint vaak met een simpele vraag: Hey?”