Hoewel roken in Amerikaanse en Europese films nog vaak wordt gezien als rebels, chique (gauloise!) of journalisten-eigen, is het allang niet meer cool. In de VS is het op steeds meer plekken verboden. Vanaf 2017 wordt roken in sociale woningbouw een halt toegeroepen.
In totaal gaat het om bijna een miljoen huishoudens waarbij sigaretten geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Voor een peuk moet je minstens 25 meter van je woning of overheidsgebouw verwijderd zijn.
Een droomplaatje doemt op met smetvrije perkjes, schone longen en een conditie waar je u tegen zegt. Een droom: want hoewel de maatregel wordt ingevoerd, betekent dat niet dat de sigaretten direct in de prullenbak zullen verdwijnen. Of toch wel?
Positief experiment
The Verge nam een kijkje in een buurt in New Jersey waar veel sociale huizen zitten en ontdekte dat hoewel er veel weerstand is tegen het initiatief, proefprojecten een positieve uitkomst hebben. Daarnaast zou deze regel het laatste zetje kunnen zijn voor mensen die het lastig vinden te stoppen met roken. “Toch denk ik dat het heel moeilijk wordt”, zegt April Simpson (54) die al haar hele leven in dezelfde buurt woont.
“Je kan niet zomaar zeggen: ‘Je mag niet meer roken’, tegen iemand die al 10 of 20 jaar rookt. Dat is net alsof je een kind een lolly voorhoudt en zegt dat hij het niet mag hebben zonder een alternatief aan te bieden.”
Alternatief
Hoewel een alternatief, of überhaupt invulling van een straf bij overtreding, nog ontbreken, zijn de feiten over roken allang bekend. De ongezonde gevolgen ervan zijn precies de reden waarom de regel wordt ingevoerd.
Roken verhoogt het risico op een beroerte, hartaandoeningen en longkanker, net zoals andere vormen van kanker. ‘Tweedehands’ rook kan net zo slecht zijn, zeker voor kinderen, die een groter risico hebben op astma-aanvallen en oorinfecties.
Positieve uitkomst
Hoewel lastig, is er goede hoop dat de maatregel stoppen met roken zal stimuleren. Tijdens een testperiode ontving initiatiefnemer HUD meer dan 1000 brieven die overwegend positief zijn over de rookvrije toekomst.
Op dit moment rookt 15 procent van de Amerikaanse bevolking regelmatig, een snellere daling van het aantal rokers dan ooit. Ter vergelijking: in Nederland rookt zo’n 19,8 procent. Het is interessant om te zien wat dergelijke experimenten en onze hang naar healthy & happy doen met het aantal rokers. Over de uitkomsten van deze maatregel hou ik je in ieder geval zeker op de hoogte.