Nederland is geen vol land maar een lege stad - Vance

Nu aan het lezen

Nederland is geen vol land maar een lege stad

Nederland is geen vol land maar een lege stad

Het is haast een domper: de manier waarop Nederland van een knus, vol land verandert in aanzien door een kaart die ons exact het tegenovergestelde voorschotelt. We zijn niet hopeloos vol, maar best wel leeg. Althans, vergeleken met grootstedelijke gebieden in de rest van de wereld.

holland-empty-city

Kaart

Terwijl we een maand geleden de 17 miljoen inwoners bereikte, is het beeld van een uit de voegen barstend geheel niet terecht.

Bovenstaande kaart werd gemaakt toen de teller op 16.9 miljoen stond. Het vraagt om een andere blik en laat ons zien dat vergelijkingen qua bevolkingsdichtheid met andere landen niet altijd opgaan.

New York

Nederland is het meest dichtbevolkte land van Europa, maar als we onszelf als grote stad zien, vallen we plots in het niet. Voor de kaart met de meest dichtbevolkte gebieden, is Nederland vergeleken met niet alleen steden maar grootstedelijke gebieden, zoals het Ruhrgebied en New York.

Waarom Nederland in dit lijstje op plek acht staat, heeft te maken met de bevolkingsdichtheid dat in andere grootstedelijke gebieden groter is. Zo wonen hier zo’n 407.4  mensen op een vierkante kilometer en is dat in New York  724 mensen per vierkante kilometer.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.