Vance

De vertrouwenspersonen van #metoo-slachtoffers worden soms expres gedwarsboomd

Terwijl pesten of seksuele intimidatie op de werkvloer steeds meer bespreekbaar lijkt te worden dankzij de #metoo-beweging, blijkt dit toch niet altijd goed te gaan. Uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen blijkt dat werkgevers de vertrouwenspersonen nog wel eens kunnen dwarsbomen. En dat terwijl de vertrouwenspersoon een slachtoffer juist bij wil staan.

Ontslag

Uit de enquête blijkt dat één op de tien bemiddelaars wel eens is teruggeroepen door een werkgever omdat diegene niet wilde dat het slachtoffer geholpen werd. Bij vertrouwenspersonen die buiten de organisatie werken, is dat zelfs nog vaker. Dat zorgt ervoor dat de bemiddelaars zelf in de problemen komen. Zij kunnen namelijk gewoon ontslagen worden als vertrouwenspersoon, of het contract wordt niet verlengd. Dit zorgt ervoor dat de mensen die hulp nodig hebben op de werkvloer, dit niet krijgen.

Seksuele intimidatie

Eind vorig jaar bleek dat er heel weinig slachtoffers van seksuele intimidatie dit naar buiten durven te brengen. 80 procent van de mensen die hun verhaal wel aan een vertrouwenspersoon vertellen, laten het daarbij zitten. De reden hiervoor is omdat de slachtoffers zich schamen en omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Toch zijn er jaarlijks zo’n 134.000 mensen slachtoffer van ongewenste intimiteiten van collega’s.

Als jij zelf last hebt van seksuele intimidatie of pesterijen op de werkvloer, deel dit dan vooral! Een vertrouwenspersoon zal er in ieder geval alles aan willen doen om jou hierbij te helpen. Daarnaast is het altijd beter om dit soort ervaringen niet voor jezelf te houden. Er met iemand over praten, al is die een goede vriend(in), is altijd goed.