Hoor jij ook overal gesnotter en gesnuit om je heen? Hoera, het is weer die tijd van het jaar dat iedereen – maar dan ook iedereen – last heeft van verkoudheid of de griep. En ja, ook ik mag er dit jaar weer aan geloven. Vorige week werd zelfs bekend dat ons landje te maken heeft met een heuse griepepidemie. Zo is het aantal griepgevallen flink toegenomen sinds de kerst. Maar hoe komt het dat we nu zo vatbaar zijn voor virussen en wat kun je er aan doen?
Wintertijd = grieptijd
Dat er op dit moment een griepepidemie heerst is niet heel vreemd. Dit is namelijk een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Doordat het buiten kouder is en er een lagere luchtvochtigheid is, kunnen virussen zich namelijk makkelijker verspreiden.
Juist omdat het zo koud is blijven we liever met zijn allen binnen waar het warm is. Hierdoor gaan sneller grote groepen mensen dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte zoals de bus of trein. Hoewel dit natuurlijk heel gezellig en lekker warm is, krijgt een virus zo wel de kans zich sneller te verspreiden van de een naar de ander. Er is daarom een grote kans dat als je al last hebt van een minder goede weerstand en degene tegenover jou in de bus niest, jij binnenkort ook last krijgt van klachten.
Om de kans te verkleinen dat ook jij binnenkort met koorts in bed ligt of hoestend en proestend aan je bureautje zit, verzamelden wij alvast een aantal gezondheidstips. Ook als je al ziek bent, kunnen deze tips je helpen.
Houd je vochtbalans op peil
Dat water drinken goed voor je is, weten we onderhand wel. Maar juist als je ziek bent is hydratatie hartstikke belangrijk. Door je vochtbalans op peil te houden zorg je er namelijk voor dat je lymfestelsel optimaal blijft werken, en dit zorgt er weer voor dat je een goede afweer hebt tegen virussen.
Goed hydrateren staat niet per se gelijk aan zo veel mogelijk drinken. Zo zorgt de cafeïne in koffie en zwarte thee er juist voor dat je sneller uitdroogt. Drink dus vooral kruidenthee en heel veel (lauw) water.
Druk op de pauzeknop
Je wil het misschien niet toegeven maar jouw lichaam heeft rust nodig. Doe eens niet zo eigenwijs en grijp snel in. Meld je ziek op je werk, verzet je afspraken en geef je lichaam tijd om te herstellen. Ook een binge-sessie op de bank draagt hier niet aan bij. Duik lekker in bed en gun je hoofd en lichaam genoeg rust.
En zorg ervoor dat je lichaam goed warm is terwijl je je rust pakt. Het is niet zonder reden dat je moeder altijd een warme kruik naar je bracht als je ziek was. Het kost je lichaam namelijk ontzettend veel energie om je lichaam warm te houden. En die energie is nu hard nodig om te herstellen van een virus. Help je lichaam daarom een handje mee door die heerlijke wollen sokken aan te trekken en onder zo veel mogelijk dekens te gaan liggen. Met de nodige rust en warmte krijgt jouw lichaam tijd om te herstellen.
Gember, citroen en honing
Ik ben een echte theeleut. Je kunt mij dus altijd blij maken met een goede kop thee. Maar thee is niet alleen een aantrekkelijke manier om je lichaam warm te houden en te hydrateren, het kan ook een uitstekende bron van vitamientjes zijn. Zo kan een kop thee of warm water met citroen of honing wonderen doen voor je keelpijn. Honing heeft een antioxiderende werking en citroen is een fantastische bron van vitamine C.
Ook gember is een goede manier om virussen te bestrijden. De gemberwortel verwarmt niet alleen maar heeft ook een ontstekingsremmende, antivirale werking. Neem dus regelmatig een heerlijke kop gemberthee, of maak een alles-in-één kop met citroen, honing én gember om je verkoudheid een oppepper te geven.
Goede bacteriën
Je hebt goed uitgerust in je warme bedje en je zit regelmatig aan een kop thee te lurken. Wat kun je nog meer doen? Het is nu tijd om ervoor te zorgen dat je lichaam voedingsstoffen goed op kan nemen. Onze darmen spelen hier een doorslaggevende rol in. Deze zorgen namelijk voor meer dan 70% van ons immuunsysteem, blijkt uit dit onderzoek.
De darmwand heeft goede bacteriën nodig om slechte bacteriën en virussen tegen te houden. Het is daarom belangrijk om je weerstand te verhogen met probiotica, oftewel goede bacteriën. Dit zijn levende bacteriën die je vindt in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals miso soep, augurken of zuurkool. Het klinkt allemaal misschien niet heel erg lekker maar kan je wel op weg helpen naar een beter herstel. En nu uitzieken maar!
Foto: Shutterstock.com
GIFs: Giphy.com