Vijf nu al historische momenten bij de Olympische Winterspelen 2018

Nu aan het lezen

Vijf nu al historische momenten bij de Olympische Winterspelen 2018

Vijf nu al historische momenten bij de Olympische Winterspelen 2018

Ook als je geen fan bent van winterse kou en sport zijn de Olympische Winterspelen, tot 25 februari in Pyeongchang, Zuid-Korea een evenement waar je met een schuin oog naar moet kijken. Het is zoveel meer dan schaatsen, sprinten en bobsleeën: het is een geopolitiek spektakel met geschiedenis in de maak.

Op dag één van de #OS2018 zien we – nog voor de wedstrijden zijn begonnen – een van oudsher indrukwekkende opening. Een paar dingen vielen extra op. We nemen je mee in de vijf nu al historische momenten van de Olympische spelen. Let the games, begin!

Gooien met kop of munt zorgt voor verdeling

Olympisch schaatser Shani Davis (35) was niet bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Hij is boos omdat hij erop had gerekend de Amerikaanse vlag het stadion binnen te dragen, die eer is nu aan rodelaarster Erin Hamlin.

De keuze werd gemaakt na het gooien van een muntje, wat de schaatser niet in dank afneemt. In een tweet zegt de sportman het een ‘oneervolle’ manier te vinden op deze manier de vlaggendrager aan te wijzen. Met de hashtag #BlackHistoryMonth2018 lijkt hij te suggereren dat zijn huidskleur een rol heeft gespeeld bij het besluit.

Noord- en Zuid-Korea verenigd en andere vlaggenspektakels

De Olympische Winterspelen zijn een geopolitiek feestje van jewelste. Niet alleen was het de vraag welke Russische sporters onder neutrale vlag zouden meedoen als zij konden aantonen dopingvrij te zijn, ook was lang onduidelijk of een delegatie van Noord- en Zuid-Korea gezamenlijk het stadion zou binnentreden.

Onder de vlag van een verenigd Korea deden beide landen mee aan een openingsceremonie. De vlag werd gedragen door zowel een Noord- als Zuid-Koreaan.

Nog een bijzonder moment: bij de openingsceremonie schudden Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elkaar de hand. Zij is het eerste lid van haar familie dat sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 Zuid-Korea bezoekt. Haar grootvader Kim Il-sung vestigde de stalinistische dictatuur in het noorden.

De glimmende vlaggendrager uit Tonga

Misschien herinner je de Olympische parade van 2016 waar één land wel heel erg opviel: Tonga, een eilandengroep in Polynesië en de glibberige, geoliede vlaggendrager Pita Taufatofua.

Hij kwalificeerde zich op het onderdeel taekwondo en verloor in de eerste ronde. Pita is dit jaar terug bij de Spelen nadat hij zich heeft gekwalificeerd als langlaufer. De atleet kocht rolski’s en leerde het langlaufen grotendeels op asfaltwegen. Verder trainde hij af en toe op het strand. “Dan bond ik stukken hout onder mijn voeten en rende ik door het zand om mijn balans te verbeteren”, zegt het geoliede fenomeen tegen de NOS.

Niet alleen begon de man uit Tonga een inzamelingsactie om hem naar de Spelen te krijgen, ook heeft hij zich voor twee opeenvolgende spelen weten te plaatsen op verschillende sporten.

Het donkerste gebouw ooit

Een gebouw in PyeongChang is momenteel het zwarte gebouw in de geschiedenis. Het Hyundai Paviljoen, ontworpen door architect Asif Khan voor de Winter Spelen, is besprayd met een van de zwartste pigmenten ooit uitvonden.

De naam van het goedje is Vantablack VBx 2 en het absorbeert 99 procent van al het zichtbare licht. Het product is uitgevonden voor gebruik in de ruimtevaart en voor militaire doeleinden en sinds kort ook indrukwekkende architectuur. Het resultaat is afgrond-achtige zwartheid.  Khan beschrijft zichzelf als een ‘kledingkast astronaut’ en zegt de indruk te willen creëeren van een raam in het heelal. Nou Khan, dat is dan goed gelukt.

1218 drones als hemelverlichting

Een droneshow van recordomvang? Sure, why not moeten de bedenkers van de Olympische Spelen openingsceremonie hebben gedacht. Met maar liefst 1200 drones werden de olympische ringen getoond in de lucht, dat zijn vier keer zoveel drones als bij eerdere grootschalige events waaronder Lady Gaga’s SuperBowl optreden met 300 lichtgevende drones.

De show die tijdens de Olympische Winterspelen openingsceremonie weergegeven werd, bleek naderhand vooraf te zijn opgenomen. Intel gaat nog wel een paar live lichtshows houden tijdens de Spelen, maar dan met driehonderd quadcopters. De reden zou zijn dat de drones teveel te lijden hebben van de weersomstandigheden en dus beperkt in te zetten zijn. Dit maakt Twitter allemaal niet uit: zij noemen het spektakel terecht Soooo cool. More to follow. 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.