Vintage interieur vs retro interieur: De verschillen - Vance

Nu aan het lezen

Vintage interieur vs retro interieur: De verschillen

Vintage interieur vs retro interieur: De verschillen

Tegenwoordig zie je veel dingen uit de jaren ’60, ’70, ’80 weer helemaal terugkomen. Wanneer je nu een inrichting gaat samenstellen, zitten er bijna altijd wel items bij die geïnspireerd zijn op de stijlen uit de jaren ’60, ’70 en ’80.Van je opa of oma’s oude kastje tot aan een oud fluweel kussentje.

De vintage en retro interieurs zullen de komende jaren alleen maar meer uitbreiden, alleen wat is het verschil tussen deze twee nou eigenlijk? Wij hebben het voor je op een rij gezet!

Look a likes

Dat de vintage en retro interieurstijlen erg op elkaar lijken is inmiddels wel bekend. Ze hebben ook beide erg veel gemeen! Je ziet in zowel een vintage interieur als een retro interieur veel massief donkere houten kasten, bolvormige verlichting, veel kleurcontrast en natuurlijk platenspelers.

Aangezien vintage interieurs en retro interieurs zo erg op elkaar lijken, zijn ze ook erg goed te combineren.

Wat is vintage en wat is retro?

Bij retro worden er bepaalde stijlen van vroeger opnieuw op de markt gebracht. Leuk feitje, retro betekent in het Latijn ‘terug’. Retro items voor in je interieur zijn dus vaak nieuw, maar hebben de looks van items uit de jaren ’60, ’70 en ’80.

Vintage items komen daarentegen daadwerkelijk uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Het is dus veel lastiger om een vintage pareltje te scoren dan een gaaf retro meubel voor in je interieur. Het is vaak even een zoektocht, maar wanneer je een mooi vintage item gescoord hebt kun je er vaak ook jarenlang van genieten!

Zo kun je heel gemakkelijk een uniek interieur samenstellen. Kies je voor een vintage interieur? Zorg dan wel voor de juiste balans, té veel vintage meubels creëren namelijk een museumeffect en dat wil je voorkomen.

Het plaatje compleet maken

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen een vintage interieur en een retro interieur, kun je aan de slag. Maak allereerst een moodboard met behulp van Pinterest en Instagram om er onder andere achter te komen welke kleuren bij elkaar passen.

Wanneer je dit gedaan hebt kun je van start gaan met het inrichten van jouw vintage of retro interieur. Hoewel de vintage of retro meubels de eyecatchers van de ruimte zullen zijn, is het aankleden van de rest van de woonkamer ook niet geheel onbelangrijk.

Wie weet heeft je oma nog een mooi oud schilderij liggen of ga je juist voor moderne fotolijsten met daarin posters met retro look. Kijk ook goed naar welke raamdecoratie je voor de ramen hebt hangen of wil gaan hangen. Dit kan namelijk erg bepalend worden voor de sfeer in de kamer.

Gelukkig past meerdere raamdecoratie goed bij vintage of retro interieurs. Ga voor mooie velours gordijnen met wave plooi! De stof velours past perfect in jouw vintage of retro interieur en de wave plooi geeft het net even dat extra’s.

Een andere goede optie zijn klassieke overgordijnen met een enkele plooi. Gordijnen geven veel sfeer aan de woning en ze zijn ook nog eens te krijgen in veel verschillende kleuren en tinten! Zo maak je het plaatje compleet.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.