Virtuele assistant 'Cortana' wordt seksueel lastiggevallen

Nu aan het lezen

Virtuele assistant ‘Cortana’ wordt seksueel lastiggevallen

Virtuele assistant ‘Cortana’ wordt seksueel lastiggevallen

Cortana is van Microsoft, wat Siri is van Apple. Het is de bedoeling dat een virtuele assistant het makkelijker maakt om je telefoon iets te laten doen, maar hiervoor worden ze door sommige mensen niet gebruikt. Toen Cortana in 2014 werd gelanceerd, werd ze al meteen lastiggevallen door vragen over haar seksleven, vertelt Deborah Harrison van Microsoft aan CNN.

Virtuele assistenten helpen om vertrouwen te winnen bij de gebruiker. Het schijnt dat mensen zich erg op hun gemak voelen als ze een gesprekje met hun (meestal vrouwelijke) assistent voeren. Zelfs zo op hun gemak, dat ze opeens alles durven te vragen waar ze normaal de moed niet voor hebben. Zo krijgt Cortana de meest beledigende dingen naar haar hoofd geslingerd en spreken mensen openlijk hun liefde uit. Sommige gebruikers hebben niet eens door dat het geen echt persoon is.

Maar Cortana laat hier het zeker niet bij zitten. “Als je vervelende dingen tegen Cortana zegt, wordt ze boos. En dat is niet de reactie die we aanmoedigen,” zei Harrison tijdens een conferentie. Harrison is één van de acht schrijvers van Cortana’s teksten in de Verenigde Staten. De schrijvers zitten er aan te denken om in het vervolg het stereotype vrouwelijke assistent te vermijden. Een goede manier om mensen meer begrip te laten krijgen is om echte assistenten in te zetten. Op die manier zien ze er een gezicht bij en gaat dat idee meer leven.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.